Mike Pompeo cere libienilor să excludă interferenţa Rusiei în războiul civil

Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a solicitat tuturor părţilor libiene prinse în conflict să se întoarcă la masa tratativelor şi să îşi unească eforturile pentru a împiedica orice altă ţară, în primul rând Rusia, să intervină în războiul civil care macină societatea.

În cadrul unei declaraţii de presă care a avut loc miercuri, Pompeo a spus : „A venit timpul ca toţi libienii tuturor părţilor implicate să acţioneze, astfel încât Rusia sau oricare altă ţară să nu poată interveni şi să încalce suveranitatea Libiei pentru a obţine câştiguri”.

El a lăudat decizia Guvernului libian de Uniune Naţională (GNA), condus de Fayez al-Sarraj, şi a Armatei Naţionale Libiene, conduse de generalul Khalifa Haftar, de a relua negocierile de încetare a focului sub auspiciile ONU, considerând evoluţia ca „primul pas foarte bun şi pozitiv”.

El a subliniat necesitatea „de a începe negocieri urgente cu bună credinţă pentru a înceta focul şi a relansa negocierile libiene sub auspiciile ONU".

Pompeo a afirmat că „reaşezarea Libiei pe calea redresării economice necesită menţinerea instalaţiilor petroliere şi asigurarea unui acces puternic [al autorităţilor recunoscute] la Corporaţia Naţională a Petrolului”.

După cum a raportat miercuri CNBC, Corporaţia Naţională a Petrolului din Libia a declarat situaţie de forţă majoră atunci când nu a mai putut să-şi onoreze contractele de export, după ce un grup înarmat a forţat închiderea celui mai mare câmp petrolier al ţării la doar câteva zile după ce se reluase producţia în urma unui blocaj de şase luni.

"Grupul armat, care venea din Sebha, a luat cu asalt câmpul petrolier Sharara şi a tras asupra lucrătorilor civili neînarmaţi, forţându-i să oprească producţia", a declarat compania petrolieră de stat într-un comunicat.

Muncitorii din masivul câmp petrolier Sharara au închis instalaţia la cererea liderului grupului armat Mohamed Khalifa, care este legat de armata naţională libiană a generalului Khalifa Haftar, ce nu recunoaşte Guvernul de Uniune Naţională şi este sprijinit de Rusia, Egipt şi Qatar.

Forţele lui Haftar s-au retras în mai, după eşuarea unei campanii îndelungate de capturare a capitalei Tripoli.

Rusia şi Statele Unite au salutat recent eforturile egiptene de a rezolva conflictul în Libia, în special prin „Declaraţia de la Cairo”, prezentată recent de preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

Moscova a respins acuzaţiile formulate împotriva sa de Washington, conform cărora armata rusă şi grupuri de mercenari (grupul Wagner în particular) s-au amestecat în conflictul libian.