Preşedintele egiptean atrage atenţia că ar putea interveni în Libia, împotriva Turciei

Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi (MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Getty Images)
A.P.
22.06.2020

Egiptul şi Turcia se află de câţiva ani în părţi opuse în ceea ce priveşte conflictul sângeros care macină Libia, Turcia oferind sprijin militar Guvernului de Uniune Naţională, recunoscut de ONU (GNA) cu sediul la Tripoli, iar Egiptul susţinându-l pe generalul Khalifa Haftar, care încearcă să preia puterea.

Tensiunile s-au agravat în weekend, pe fondul retragerii forţelor pro-Haftar de lângă Tripoli, după ce au încercat, timp de luni de zile, să încercuiască şi să captureze oraşul.

Evoluţia a fost marcată de un anunţ al preşedintelui egiptean - care a subliniat - fiind aflat într-o bază aeriană din apropierea frontierei cu Libia - că armata egipteană este gata să intervină în Libia pentru a-l sprijini pe Haftar.

Sisi a declarat că în cazul în care forţele GUN încearcă să intre în Sirte, oraş controlat de Haftar, împingându-i forţele mai adânc în centrul Libiei, Egiptul va interveni pentru a echilibra situaţia.

Atât Tripoli, cât şi principalul său aliat, Turcia, au condamnat duminică ceea ce au numit „declaraţia de război” a lui Al-Sisi. Conform guvernului de la Tripoli, „acesta este un act ostil, o ingerinţă directă, echivalent cu o declaraţie de război”.

Turcia a reacţionat violent, mass media turcă, în general controlată de regimul Erdogan, titrând "acesta este un act ostil, o interferenţă directă şi echivalează cu o declaraţie de război", adăugând că pentru statul libian, atacurile la suveranitate, prin declaraţii ... ca acelea ale preşedintelui egiptean, sau prin sprijinirea puciştilor, miliţiilor şi mercenarilor este inacceptabilă".

Intrarea Egiptului în joc, făţiş, poate însemna permanentizarea războiului civil libian, potrivit Jerusalem Post:

"Acum, preşedintele Egiptului semnalează o posibilă linie roşie în Libia". "Această linie ar putea împiedica guvernul de uniune, susţinut de turci, să intre în Sirte şi într-un câmp aerian strategic la Jufra. Ţara va fi împărţită la mijloc. Egiptul are o armată masivă, o armată în cea mai mare parte testată pe câmpurile de luptă străine".

Ambele ţări sunt blocate în campanii de contrainsurgenţă. Egiptul este aproape de Libia şi poate muta cu uşurinţă o brigadă blindată sau trupe în prima linie. Turcia ar trebui să le insereze şi probabil preferă utilizarea mercenarilor rebeli sirieni pentru a face treaba murdară.

Pe scurt, situaţia Libiei - o ţară aflată în conflict permanent de la răsturnarea şi uciderea colonelului Gaddafi din cauza intervenţiei militare din SUA-NATO din 2011 - va fi mult mai instabilă.

Există deja rapoarte neverificate că Egiptul ar putea trimite avioane către bazele aeriene controlate de Haftar din estul Libiei, în sprijinul armatei sale.

În acest caz, Turcia îşi va spori cu siguranţă propriile patrule aeriene, care au implicat deja o largă utilizare a războiului cu drone în jurul capitalei oficiale, Tripoli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor