Assad trimite sisteme Pantsir în ajutorul lui Haftar

Generalul libian Kalifa Haftar
Generalul libian Kalifa Haftar (Getty Images)

Guvernul sirian pare să desfăşoare sisteme de apărare aeriană Pantsir-S1 în Libia, pentru a ajuta forţele Armatei Naţionale Libiene (ANL) ale generalului Khalifa Haftar în lupta sa împotriva Guvernului de Uniune Naţională (GUN), recunoscut de ONU şi controlat de turci.

Un purtător de cuvânt al forţelor GUN din regiune, Abdul Hadi Draa, a mai menţionat că sistemele Pantsir-S1 şi alte sisteme de arme au fost desfăşurate pe aeroportul din Sirte pe 11 iulie.

Unul dintre convoaiele care se îndreptau către aeroport includea sistemul Pantsir-S1 pe şasiul KAMAZ-6560 8 × 8, iar detaliul este semnificativ deoarece ar putea dezvălui provenienţa sistemului.

Anterior, toate sistemele Pantsir-S1 operate de LNA erau montate pe şasiul german MAN SX 45 8 × 8. Această variantă a fost furnizată de Rusia către Emiratele Arabe Unite, care ulterior a transmis sistemele lui Haftar. Cu alte cuvinte, sistemul observat nu făcea parte din lotul iniţial pe care Haftar îl avea la dispoziţie, ci era diferit.

Alte semne diferite ale sistemului Pantsir-S1 filmat lângă Sirte au inclus o vopsea galbenă de deşert şi un radar de căutare în matrice, mai vechi. Singura ţară din Orientul Mijlociu care operează sisteme Pantsir-S1 cu astfel de specificaţii şi sprijină armata naţională libiană este Siria.

Damascul consideră în mod natural armata naţională libiană (condusă de Haftar) şi Camera Reprezentanţilor (parlamentul sirian, refugiat la Benghazi şi aliat cu Haftar) drept un aliat, deoarece luptă şi împotriva ocupării Siriei de către Turcia.

În ultimele săptămâni, avioanele de cargo Il-76 ale Siriei au efectuat mai multe zboruri neobişnuite între Aeroportul Internaţional Damasc şi baza aeriană al-Khadim din nord-estul Libiei. Baza este cunoscută pentru găzduirea membrilor serviciilor din Emiratele Arabe Unite implicaţi în asistarea şi consilierea forţelor lui Haftar.

Astfel încât unele voci consideră că sistemul Pantsir-S1 reperat pe drumul către Sirte ar putea fi livrat din Siria către Libia în timpul unuia dintre aceste zboruri.

Guvernul sirian are în prezent relaţii bune cu Egiptul şi Emiratele Arabe Unite - principalii susţinători ai armatei naţionale libiene şi, evident, cu Rusia - producătorul sistemelor Pantsir-S1 şi supraputerea militară care oferă sprijin diplomatic masiv tuturor forţelor implicate în susţinerea lui Haftar.

Forţele aeriene siriene de apărare operează zeci de sisteme Pantsir-S1. Majoritatea sistemelor siriene sunt echipate cu un radar de căutare avansat activ. Prin urmare, este probabil ca Damascul să fi ales să vândă o parte din sistemele sale mai vechi lui Haftar.

Dacă se confirmă, această evoluţie va permite probabil Siriei să îşi îmbunătăţească relaţiile cu armata naţională libiană, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, va complica planurile Turciei de capturare a oraşului Sirte şi, nu în ultimul rând, va consolida poziţiile regionale siriene, care au fost semnificativ subminate de războiul civil.