Parchetul General: Abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat de CCR
alte articole
Infracţiunea de abuz în serviciu nu a fost dezincriminată, anunţă Parchetul General, pe fundalul noianului de ştiri şi controverse din mediul online legate de acest subiect.
Potrivit Ministerului Public, prin decizia din 15 iunie 2016 judecătorii Curţii Constituţionala nu au dezincriminat abuzul în serviciu ci au stabilit că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară - legi şi ordonanţe ale Guvernului.
"Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016 (referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969, ale art.297 alin. 1 din Codul penal şi ale art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, publicată în Monitorul Oficial nr.517 din 08.07.2016), Curtea Constituţională a decis ca dispoziţiile art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Dispozitivul acestei decizii se completează şi trebuie interpretat/ aplicat în raport cu considerentele care îl fundamentează şi explicitează. Astfel, Curtea statuează că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară — legi şi ordonanţe ale Guvernului.
De asemenea, trebuie menţionat faptul că Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă care nu afectează conţinutul normativ al actului controlat, ci doar înţelesul său contrar Constituţiei. Practic, fără a se declara neconstituţionalitatea textului, Curtea reinterpretează norma şi stabileşte care este interpretarea compatibilă cu Constituţia. În consecinţă, prin această decizie nu a fost „dezincriminată” infracţiunea de abuz în serviciu.", transmite Ministerul Public.
Reamintim că o decizie a Curţii de Apel Alba a stârnit mare vâlvă pe unele canale de televiziune, fiind alimentată teoria că abuzul în serviciu a fost dezincriminat practic de anul trecut de CCR, context în care urgenţa controversatei OUG 13 era pe deplin justificată. Acesta teorie este practic o "dezinformare în masă" au susţinut atât tehnocraţii, cărora PSD şi anumite canale media au încercat să le pună în cârcă problema, cât şi experţii.
"Apariţia OUG 13 nu are nicio incidenţă în speţa de mai sus. Aşa cum am comentat la data apariţiei acesteia, Guvernul invocase pretextul existenţei deciziei CCR nu doar pentru a clarifica textul în sensul cerut de CCR, ci şi pentru a dezincrimina faptele de abuz în serviciu cu prejudiciu sub 200.000 lei, pentru a reduce la jumătate sancţiunile pentru abuzul în serviciu indiferent de prejudiciul produs şi pentru a exclude de la răspundere penală pe cei ce au comis abuz în serviciu prin adoptare de acte normative de orice fel.", explica judecătorul Cristi Danileţ. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici