Judecător CSM, despre adoptarea "ordonanţelor-elefant": "Nu credeam că pot vedea atâta dispreţ pentru valorile statului de drept"

Adoptarea pe furiş a ordonanţei prin care Guvernul a modificat Codurile Penale, dezincriminând mascat o serie de infracţiuni de serviciu, reprezintă un act discreţionar oribil şi denotă dispreţ faţă de valorile statului de drept, opinează judecătorul.
Loredana Diacu
01.02.2017

alte articole

Bogdan Mateescu (Facebook)
Loredana Diacu
01.02.2017

"Tocmai ce am asistat la un act discreţionar oribil, la o manipulare grosolană şi o neseriozitate instituţională şocantă", a opinat, pe Facebook, judecătorul CSM Bogdan Mateescu, la scurtă vreme după ce Guvernul a adoptat, pe şest, în şedinţa de marţi seara, ordonanţa graţierii şi cea a modificării Codului Penal în favoarea corupţilor.

Judecătorul reaminteşte că în cursul zilei de marţi, la CSM, după amiaza, s-a primit o solicitare de aviz pe proiectul OUG de modificare a Codurilor de la Ministerul Justiţiei sub semnătura exact a ministrului Iordache, solicitarea ministrului urmând să fie discutată în şedinţa de plen miercuri. Guvernul n-a mai aşteptat însă.

"Domnia sa (Iordache n.r.) minte când spune că nu a solicitat aviz, astfel cum a făcut-o în conferinţa de presă din această seara.

(...) Adoptarea pe furiş a acestui act normativ, care vizează o dezincriminare mascată a unor infracţiuni, cu ignorarea atribuţiilor puterii legislative şi cu încălcarea dispoziţiilor legale privind avizul CSM, cu sustragerea de sub controlul de constituţionalitate a priori, modul aşadar în care s-a procedat, fondul actului normativ, reprezintă un regres democratic incredibil.

Nu credeam că pot vedea atâta indolenţă, atâta dispreţ pentru valorile statului de drept", concluzionează judecătorul.

Reamintim că marţi seara Guvernul a adoptat, pe şest, cele două ordonanţe mult hulite de societatea civilă şi criticate de instituţiile anticorupţie. Adoptarea a fost făcută pe furiş, fără ca cele două acte normative să fi fost puse pe ordinea de zi, într-un dispreţ total faţă de opinia celor peste 100.000 de oameni care au ieşit pe stradă duminica trecută pentru a protesta şi faţă de poziţia instituţiilor anticorupţie.

La scurt timp după ce s-a aflat despre adoptarea ordonanţelor, mii de oameni au ieşit pe străzi atât în Capitală cât şi în multe alte oraşe ale ţării.

Merită menţionat că la doar câteva ore de la adoptare, ordonanţele au apărut în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că încep să producă efecte în favoarea corupţilor, atât a celor aflaţi după gratii cât şi a celor cu dosare pe rolul instanţelor sau în curs de instrumentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor