Palatul Scufundat (Basilica Cisternă)

Simona Milea
08.07.2015

Acest Palat se află în faţa Muzeului Sfânta Sofia şi reprezintă al doilea rezervor de apă ca mărime dintre cele 60 de rezervoare de apă construite în Istanbul în perioada bizantină. Deoarece în interiorul perimetrului zidurilor cetăţii Bizanţului nu existau suficiente surse de apă dulce, nevoia de apă curentă a oraşului se acoperă de secole de la izvoarele din pădurile Belbrad, aflate la o distanţă de 25 de km de Istanbul.

Întrucât în timpul războaielor sau asedierii cetăţii, armatele duşmane distrugeau canalele de aducţiune sau otrăveau apa, au fost construite în interiorul oraşului rezervoare care puteau fi umplute în vremuri mai liniştite.

Palatul Scufundat a fost construit în anul 532, într-un timp record de numai câteva luni şi destinat depozitării apei aduse prin canalul valencian, palatul fiind utilizat până în secolul al XVI-lea. Rezervorul lăsat mult timp nefolosit în perioada otomană, a fost restaurat în secolul al XIX-lea. Coloanele utilizate la construcţia rezervorului lat de 70 de metri şi lung de 140 de metri proveneau de la diverse edificii romane. În număr de 336, coloanele sunt dispuse la distanţe de 4 metri una faţă de cealaltă, dispuse pe 12 rânduri a câte 28 coloane şi dau în interior impresia unei păduri de coloane.

Rezervorul gigantic are o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, o înălţime de 8 metri şi capacitatea de 80.000 de metri cubi de apă. În anul 1987 au fost finalizate lucrările de restaurare, rezervorul fiind redeschis pentru vizitatori. În trecut, aceştia se plimbau în interior cu barca, dar în prezent construcţia este prevăzută cu căi de acces care ajung până în cele mai îndepărtate colţuri.

Aici se organizează reprezentaţii de jocuri de lumini şi concerte de muzică clasică într-un acord perfect cu atmosfera mistică a edificiului. În partea din spate există două coloane, la construcţia cărora s-au folosit ca piedestal două capete reprezentând Meduza, unul fiind dispus răsucit în jos iar celălalt lateral.

Acest loc special este foarte vizitat de turiştii din toată lume, care rămân surprinşi de splendida construcţie. Pe lângă rolul de a fi un mare rezervor de apă potabilă pentru oraş, acesta este şi un minunat edificiu arhitectonic –pădurea de coloane- ce surprinde prin frumuseţe, măreţie şi funcţionalitate. Un loc unic în lume cu aceste atribute ce rezistă aproape intacte şi uimeşte după trecerea multor secole, lăsând impresia unui loc sacru ce nu a putut fi distrus cu trecerea timpului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor