O călătorie în timp la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid
alte articole
Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid a fost extins şi remodelat în profunzime, astfel că toate colecţiile se prezintă într-o nouă lumină. Aproape 8 ani a fost închis pentru a fi reamenajat, iar la 1 aprilie 2014 a fost gata pentru a-şi primi din nou vizitatorii. Însă aşteptarea a meritat, rezultatul fiind fabulos.
Muzeul a fost fondat în 1867 şi inaugurat de Regina Isabela a II-a. Ultimile renovări importante datau din anii '60, astfel că, în anul 2000, s-a decis renovarea capitală pentru a se adapta timpurilor moderne şi a putea concura cu muzee de acelaşi profil.
Cele patru etaje ale edificiului renovat propun o călătorie ce începe din preistorie până în sec. al XIX-lea. La primul etaj, unde se ajunge printr-o scară luminoasă, s-au recuperat două grădini antice de tip patios: curţi interioare specifice arhitecturii spaniole cu infuenţe arabe. Într-un patio se găseşte monumentul iberic Pozo Moro, total restaurat. De asemenea, Doamna din Elche străluceşte într-o vitrină din mijlocul unei săli, acaparând toate privirile. Magnificele colecţii medievale şi cele din epoca modernă, cât şi un mare fond numismatic completează o panoramă unică a istoriei spaniole.
Motive pentru a vizita Muzeul Naţional de Arheologie
1. Întoarcerea Doamnei din Elche. Aşa cum Mona Lisa lui Leonardo da Vinci este vedeta indiscutabilă a Muzeului Luvru din Paris, putem spune că Doamna din Elche este marea regină a Muzeului Arheologic din Madrid. Posibilitatea de a vedea această sculptură din sec. V î.C. este un motiv suficient de a vizita muzeul. Situată la etajul 1, sala 13, bustul perfect al Doamnei din Elche se găseşte într-o vitrină de cristal deasupra unui tapet arămiu.
2. Edificiul este spectaculos. Noul Muzeu nu mai este cel de la inaugurare, din 1867. Esenţa sa istorică nu a fost schimbată, restaurarea integrală transformându-l într-un muzeu modern cu cele două fantastice patios, unul roman şi altul arab, care are 20 de metri înălţime şi este acoperit cu o boltă de sticlă, ce se modifică în funcţie de intensitatea luminii şi a căldurii. Pentru pereţii muzeului s-a folosit lemn de Merbau, iar pentru pardoseală, marmură de travertino, rezultatul fiind impresionant.
3. Expoziţie permanentă. Au fost curăţate şi restaurate toate colecţiile permanente. Mozaicuri, sculpturi, monede, sarcofage, mumii etc., au fost bine îngrijite în perioada în care muzeul a fost închis, iar acum îşi arată splendoarea istorică cu şi mai mare forţă. Pe o suprafaţa de 10.000 m, în 40 de săli împărţite pe 4 etaje, se află 13.000 de piese ce constituie noua expoziţie permanentă, pe care merită să o vedem.
4. Muzeul pe telefonul tău. Este uşor şi economic să încarci noul ghid interactiv al muzeului pe telefon. Punând în mişcare această aplicaţie gratuită, o voce te ghidează pe toată durata vizitei. Doar cu un clic şi cu ajutorul unui indice, din toate etajele edificiului poţi alege ce expoziţie îţi place. Telefonul funcţionează ca un audioghid ce îţi explică toate colecţiile pe care le ai în faţă.
5. Intrarea este gratuită în ziua porţilor deschise, de care putem să profităm, deoarece aici se găseşte una dintre cele mai importante colecţii de antichităţi din lume. În restul zilelor, tariful de intrare este de 3 Euro, destul de convenabil în comparaţie cu Muzeul Prado, unde este 14 Euro şi Centrul de Arte Reina Sofia, 8 Euro.
6. O bibliotecă istorică şi modernă. Biblioteca deţine 120.000 volume din sec.XV până în zilele noastre. Aici găsim numeroase colecţii de publicaţii specializate în Arheologie şi Preistorie din toată Europa.
7. Teatru şi concerte pline de istorie. Se pot asculta concerte la orgă, în zilele porţilor deschise. Muzica este minunată, în noile săli ale muzeului pot fi ascultate melodii din sec.XV-XVII. Însă muzeul mai organizează şi mici monologuri de teatru. Aceasta este o formă originală de a cunoaşte istoria.
8. Voiaj audiovizual. Muzeul arheologic are şi o sală a civilizaţiilor Egiptului şi Greciei antice, ce cuprinde sarcofage şi mumii. Există un ghid multimedia ce durează 110 minute cât durează parcursul acestor săli.
9. Poţi lua o cafea ''istorică'' la o cafeterie. Acest ambient istoric şi artistic, ce se simte în aer, ne dă o stare de bine, în timp ce savurăm o cafea întru-un spaţiu de 134 m. Se mai pot servi, de asemenea, sendwiciuri, salate, hamurger etc.
10. În zonele destinate publicului, pe 2.600 m, te poţi odihni şi relaxa. Un lucru deosebit este că la subsol există săli destinate mamelor şi copiilor mici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.