Turist în Veneţia: Pierdeţi-vă în acest oraş unic în lume

Veneţia: Bazilica San Marco, Palatul Ducal, Campanile de San Marco, văzute din "vaporetto".
Veneţia: Bazilica San Marco, Palatul Ducal, Campanile de San Marco, văzute din "vaporetto". (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Dacă doriţi să vizitaţi Veneţia şi nu aveţi de gând să consultaţi clasicul ghid, puteţi urma sfatul meu (foarte personal): pierdeţi-vă în acest oraş fermecător!

1. Pierdeţi-vă în Veneţia: nu este nimic mai frumos decât să te pierzi în Veneţia, rătăcind fără o destinaţie precisă pe străzile sale înguste. Dacă aveţi doar câteva ore pentru a explora oraşul, încercaţi să vă pierdeţi, înainte de a vizita un muzeu sau o altă atracţie. Rătăcind la întâmplare prin oraş (sfatul este de a merge în direcţia opusă de cea aleasă de mulţime), puteţi întâlni numeroase şi fascinante străduţe, palate şi biserici veneţiene care vă vor dezvălui o parte mai puţin cunoscută a oraşului. Lăsaţi-vă mângâiaţi de imperfecţiunea străduţelor veneţiene şi de magia atmosferei sale feerice.

Nu ezitaţi să vă odihniţi ochii pe detaliile create de cer şi ape, ce ţes şi desţes magnificele brocarturi arhitecturale ale oraşului, încorporând în acest joc toată fantezia materiei: reflecţiile canalelor în suprafeţele de marmură sau în tavanele de culoarea măslinei; imaginile ondulate de valuri ale faţadelor; răsăritul în cupolele vechi, aurite; lucrătura balustradelor podurilor ce se arcuiesc deasupra apei întunecate; frunzele ce dezvelesc zidul unei grădini secrete sau ghivecele cu flori ce străjuiesc ferestre la tot pasul... Totul impregnat de salinitate, de răcoare şi degradat din cauza umezelii şi a excrementelor acide ale păsărilor.

2. Vizitaţi Bazilica San Marco, recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase din Italia: în afară de a fi frumoasă la exterior, interiorul este decorat cu mozaicuri celebre care descriu povestea lui San Marco, împreună cu episoade din Vechiul şi Noul Testament. Intrarea în Bazilică este gratuită, iar pentru acest motiv de multe ori este necesar să se stea la coadă pentru a intra. Sfatul este să vă faceţi o rezervare online (întotdeauna gratuită), astfel că veţi avea o intrare preferenţială. În interiorul Bazilicii există trei mici muzee, dar dacă vreţi să le vizitaţi sau nu depinde atât de interesele cât şi de bugetul disponibil! Sfatul meu este să vizitaţi Muzeul de San Marco, unde au fost păstrate copiile originale ale cailor prezenţi la început pe faţada Bazilicii. În acest fel, vă puteţi urca în balconul cu vedere la piaţă pentru a vă bucura de priveliştea minunată văzută de sus.

3. Vizitaţi Piazza San Marco, atunci când aceasta este goală: cel mai bun mod de a o aprecia în toată splendoarea sa este seara, după ce turiştii au plecat, sau dimineaţa devreme, înainte ca aceştia să ajungă. În orice caz, veţi fi fascinaţi de perfecţiunea formelor sale armonioase, toate scăldate într-o tăcere stranie care o face deosebit de magică.

4. Excursii cu vaporaşul pe Grand Canal: cel mai simplu şi cel mai eficient mod de a explora Veneţia este acela de a o străbate pe jos, dar pentru a admira lunga serie de clădiri remarcabile care au vedere la Grand Canal poate fi o idee bună un traseu cu vaporaşele (numite de veneţieni "vaporetti"). Liniile care traversează Marele Canal sunt linia 1 şi linia 2. Prima linie este mai lentă, deoarece efectuează opriri în toate staţiile, în timp ce a doua linie trece prin canal mai repede, efectuând doar câteva opriri.

5. Vizitaţi insula Murano şi cel puţin unul dintre magazinele sale artizanale de sticlă: cred că a asista la producţia de sticlă este o etapă obligatorie pentru oricine vizitează Veneţia pentru prima dată. Murano este una dintre numeroasele insule din laguna Veneţia, una dintre cele mai apropiate şi, prin urmare, mai uşor accesibile. În cazul în care călătoriţi cu copii mici, o vizită la un magazin de sticlă „de Murano” va fi o etapă educativă şi extrem de distractivă.

6. Vizitaţi Palatul Ducal: situat chiar lângă Bazilica San Marco se află celebrul Palat al Dogilor, fără o umbră de îndoială cel mai frumos palat din Veneţia. Acesta este un exemplu perfect de arhitectură civilă în stil gotic. Vizita la Palatul Ducal este cu plată, dar merită fiecare euro plătit. În interiorul său este prezentată toată puterea şi bogăţia Republicii Veneţiene, într-o vâlvătaie de capodopere care te lasă fără respiraţie. Biletul include o vizită la celebrele închisori, la care se poate ajunge trecând prin Puntea Suspinelor.

7. Urcaţi în vârful turnului clopotniţă „Campanile de San Marco”: pentru a vă bucura de o vedere completă de la 98,6 metri, asupra Bazilicii, a Pieţei San Marco şi a întregii Veneţii, puteţi cumpăra un bilet pentru a merge cu liftul în vârful turnului clopotniţă, situat în faţa Bazilicii. Vederea este memorabilă: privirea străbate tot oraşul, laguna, pământul şi, în zilele cu vânt, puteţi vedea în depărtare chiar şi munţii.

8. Plimbaţi-vă pe străzile din Burano: în cazul în care aveţi un pic de timp la dispoziţie nu puteţi rata o vizită în insula Burano (se poate ajunge cu linia de transport maritim). Vizitarea insulei Burano este ceva unic: aceasta nu este foarte aglomerată, casele sunt pline de culori şi imposibil să nu ieşiţi surâzători după o plimbare pe străzile sale. Insula este, de asemenea, renumită pentru producţia sa de artizanat: dantela lucrată manual.

9. Vizitaţi insula Torcello: chiar în faţa insulei Burano se află insula Torcello. Aceasta este leagănul civilizaţiei veneţiene, aici aflându-se primele aşezări urbane din lagună, casele şi bisericile construite de oameni din zona Veneto care fugeau de invaziile barbare. De-a lungul secolelor, din cauza unor probleme de insalubritate a zonei, a fost abandonată treptat. Astăzi, aici rămân Catedrala Santa Maria Assunta, care datează din secolul al VII-lea, Biserica Santa Fosca, interesantul Muzeu Torcello şi curiosul scaun de piatră cunoscut sub numele de "Tronul lui Attila”.

10. Vizitaţi Podul Rialto: pentru a cunoaşte pe deplin cultura veneţiană este necesară o plimbare pe Podul Rialto şi în piaţa adiacentă. Această piaţă există de aproximativ 1.000 de ani, iar de la fondarea oraşului aici se vând fructele şi legumele, dar mai ales peştele omniprezent. Este un adevărat festin vizitarea tarabelor sale pline de culoare, descoperirea de produse locale (cum ar fi castraure, bruscandoli şi sparesee).

Evident, această listă este personală... şi mai ales liberă. Buon viaggio!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură