Pacea din Orientul Mijlociu între Netanyahu şi Obama

Este de aşteptat ca Obama să continue abordarea problemelor specifice în timpul călătoriei sale, inclusiv relaţia SUA-Israel, securitatea şi stabilitatea regională în special în ceea ce priveşte Siria şi Iran, precum şi eforturile în curs pentru un proces de pace de succes.
Este de aşteptat ca Obama să continue abordarea problemelor specifice în timpul călătoriei sale, inclusiv relaţia SUA-Israel, securitatea şi stabilitatea regională în special în ceea ce priveşte Siria şi Iran, precum şi eforturile în curs pentru un proces de pace de succes. (Heidi Levine-Pool / Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama s-a îndepărtat de criza din Ucraina pentru a participa la discuţiile de pace programate luni în compania premierului israelian Be njamin Netanyahu.

Statele Unite au conturat în ultimele luni o altă aşa-zisă iniţiativă pentru a rezolva conflictul dintre Palestina şi Israel, însă diferenţele dintre cei trei lideri politici au continuat să se aprindă sub privirile publicului.

Dacă conflictul dintre Israel şi Palestina nu este soluţionat, cele două ţări se vor izola la nivel internaţional, spunea Obama, totuşi Netanyahu nu a cedat presiunilor şi este hotărât să reafirme ”interesele vitale” ale ţării sale.

Ridicând problema teritoriilor ocupat, pe care Israelul ridică ilegal colonii, Palestina vrea să înfiinţeze un stat în Fâşia Gaza, cu capitala în Ierusalimul de Est.

Rezoluţia rămâne la latitudinea preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, spun oficialii din Israel, singura lor pretenţie fiind recunoaşterea Israelului ca stat al poporului evreu.

Liderii palestinieni spun că au recunoscut statul Israel, prin declaraţii şi negocieri de pace, singura lor problemă fiind în continuare aşezările israelite construite ilegal pe teritoriul Palestinei.

O altă parte a negocierilor este reprezentată de programul nuclear al Teheranului, denunţat în repetate rânduri de Netanyahu în ciuda unor promisiuni câştigate de occidentali în timpul Conferinţei de la Geneva.

Israel, singura ţară din Orientul Mijlociu care mai deţine armament nuclear, este de părere că programul nuclear ”paşnic” al Iranului este o ”greşeală istorică” şi a cerut dizolvarea totală a centralelor pentru îmbogăţirea uraniului, opţiune respinsă totuşi de Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe