Pacea din Orientul Mijlociu între Netanyahu şi Obama
alte articole
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama s-a îndepărtat de criza din Ucraina pentru a participa la discuţiile de pace programate luni în compania premierului israelian Be njamin Netanyahu.
Statele Unite au conturat în ultimele luni o altă aşa-zisă iniţiativă pentru a rezolva conflictul dintre Palestina şi Israel, însă diferenţele dintre cei trei lideri politici au continuat să se aprindă sub privirile publicului.
Dacă conflictul dintre Israel şi Palestina nu este soluţionat, cele două ţări se vor izola la nivel internaţional, spunea Obama, totuşi Netanyahu nu a cedat presiunilor şi este hotărât să reafirme ”interesele vitale” ale ţării sale.
Ridicând problema teritoriilor ocupat, pe care Israelul ridică ilegal colonii, Palestina vrea să înfiinţeze un stat în Fâşia Gaza, cu capitala în Ierusalimul de Est.
Rezoluţia rămâne la latitudinea preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, spun oficialii din Israel, singura lor pretenţie fiind recunoaşterea Israelului ca stat al poporului evreu.
Liderii palestinieni spun că au recunoscut statul Israel, prin declaraţii şi negocieri de pace, singura lor problemă fiind în continuare aşezările israelite construite ilegal pe teritoriul Palestinei.
O altă parte a negocierilor este reprezentată de programul nuclear al Teheranului, denunţat în repetate rânduri de Netanyahu în ciuda unor promisiuni câştigate de occidentali în timpul Conferinţei de la Geneva.
Israel, singura ţară din Orientul Mijlociu care mai deţine armament nuclear, este de părere că programul nuclear ”paşnic” al Iranului este o ”greşeală istorică” şi a cerut dizolvarea totală a centralelor pentru îmbogăţirea uraniului, opţiune respinsă totuşi de Obama.