Obama şi Merkel denunţă ”intervenţia inacceptabilă” a Rusiei în Crimeea

Barack Obama si Angela Merkel
Barack Obama si Angela Merkel (Mark Wilson / Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, au căzut de acord, în urma unei discuţii telefonice purtate duminică noaptea, că ”intervenţia inacceptabilă” a Rusiei în Crimeea este o ”încălcare a legii internaţionale”, notează Reuters.

Cei doi lideri au îndemnat la implementarea de urgenţă a unei soluţii politice pentru criza din Ucraina.

”Obama şi Merkel au căzut de acord că este deosebit de important pentru comunitatea internaţională să arate o unitate în faţa acestui rău”, conform unui comunicat emis de oficiului cancelarului german.

Germania şi Statele Unite vor continua ”eforturile intensive pentru a vedea cum poate fi Ucraina ajutată să rezolve problemele financiare şi umanitare”.

Merkel şi Obama au mai convenit că este nevoie de înfiinţarea unei ”misiuni de investigaţii”, precum un grup de contact, probabil sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care să faciliteze dialogul politic.

Duminică, în urma unui discuţii telefonice cu Merkel, preşedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat formarea unui grup de contact, conform comunicatului oficial.

Ministrul de Externe al Ucrainei a denunţat sâmbătă guvernul de la Kremlin deoarece refuză să răspundă dialogului iniţiat de Guvernul de la Kiev în baza acordului care garantează integritatea teritorială a ţării, notează agenţia de ştiri Interfax.

Alianţa Nord Atlantică a ”îndemnat cele două părţi să caute o rezoluţie paşnică prin dialog, sub auspiciile observatorilor internaţionali coordonaţi de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi OSCE”.