Angela Merkel va merge în SUA în pofida lipsei de progrese privind acordul pe tema spionajului

Presedintele american Barack Obama (st) si cancelarul german Angela Merkel (dr).
Presedintele american Barack Obama (st) si cancelarul german Angela Merkel (dr). (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel va merge în Statele Unite ale Americii la începutul lunii mai în pofida lipsei de progrese în ceea ce priveşte încercarea sa de a ajunge la un acord pentru ca cele două ţări să nu se mai spioneze, potrivit săptămânalului 'Der Spiegel', relatează vineri EFE.

Publicaţia dă asigurări că Angela Merkel intenţionează să meargă pe 2 mai în SUA, răspunzând invitaţiei preşedintelui american Barack Obama, indiferent de evoluţia convorbirilor bilaterale iniţiate după dezvăluirea programului de spionaj al Washingtonului.

Surse guvernamentale germane consideră că posibilităţile de a se ajunge la vreun tip de acord în acest domeniu sunt 'destul de mici', potrivit 'Der Spiegel'.

Poziţia Germaniei a slăbit după ce preşedintele francez, François Hollande, a dat asigurări în recenta sa călătorie la Washington că relaţiile dintre cele două ţări s-au refăcut după scandalul de spionaj în care a fost implicată Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA după dezvăluirile făcute de fostul consultant Edward Snowden.

Guvernul german consideră că este posibil un acord de cooperare între serviciile secrete din cele două ţări. Ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier, se află într-o vizită la Washington, unde va aborda şi acest subiect cu omologul său american, secretarul de stat John Kerry.

Angela Merkel va mai aborda la Washington subiecte precum acordul de liber schimb transatlantic, situaţia din Ucraina şi Siria.