Ordonanţa austerităţii. Economist: Zeci de mii de bugetari iau salarii degeaba. România e unică în lume în prostia guvernanţilor

(De la st spre dr) Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor (Captură video)
Ana Ion
30.12.2024

Economistul Bogdan Glăvan a opinat, luni, că ne aflăm în faţa celei mai mari fraude politice din perioada postbelică a României, fără a pune la socoteală instaurarea comunismului (chipurile, prin alegeri), deoarece comunismul a fost impus cu tancurile sovietice şi nu aveai ce să faci.

"Acum, însă, suntem într-un moment al istoriei în care partidele care au câştigat puterea în urma alegerilor libere au obţinut-o prin fraudă: la doar o lună de la alegeri pun în practică exact măsurile politice pe care le-au denunţat în timpul campaniei electorale, exact ce au promis să nu facă; practic, 'contractul social' creat în urma alegerilor democratice este nul şi neavenit. Această încălcare cruntă a voinţei electoratului nu se compară cu nici un alt episod, nici măcar cu trădarea votului de către PNL în 2021: atunci era vorba despre un singur partid care îşi încalcă angajamentele şi la un an distanţă de la alegeri; acum TOATE partidele îşi încalcă angajamentele, la o lună de la alegeri! 'Bine, dar vă aşteptaţi la altceva? Nu era clar că vor creşte impozitele?' Nonsens", a precizat Bogdan Glăvan.

Profesorul de economie nu are nici un dubiu că milionul de oameni care au sfârşit la Auschwitz au anticipat corect ce urma să se întâmple, s-a întâmplat exact ce le era teamă că se va întâmpla. Dar asta nu legitimează lagărele de concentrare, nici nu le face un obiect de discuţie neinteresant.

"În fond, chestiunea e următoarea: care politici sunt distructive şi care sunt benefice pentru societate? Ei bine, creşterea birurilor PENTRU AL TREILEA AN consecutiv reprezintă o politică profund toxică şi, aşa cum am subliniat, profund antidemocratică. Mai mult decât atât, creşterea taxelor (sau tăierea de facto a pensiilor, pe care oamenii o vor resimţi ca atare în câteva luni) nu reprezintă nicidecum un lucru inevitabil. Din contră, sunt evitabile. Evitarea lor reprezintă tocmai drumul corect şi şansa României la democraţie şi prosperitate. Evitarea lor se face prin acele schimbări structurale - pe care regimul aristocratic-securist le evită! - despre care s-a vorbit atât: închiderea găurilor negre, stoparea risipei din sectorul public", a afirmat Bogdan Glăvan.

Potrivit liderului Forţa Dreptei, câtă vreme nimeni nu va plăti pentru erorile de guvernare, câtă vreme zeci de mii de oameni iau salarii degeaba (România este unică în lume în prostia guvernanţilor, care fac digitalizare concomitent cu creşterea numărului angajaţilor!!), câtă vreme sute de companii şi de structuri de stat toacă bani fără nici o jenă, câtă vreme şefii lor se vor îmbogăţi de pe urma funcţiilor, înseamnă că România trăieşte într-un regim semi-feudal şi exploatarea nu poate decât să se intensifice.

"Da, iată, anticipez rezultatul, nu am nici un dubiu că se va întâmpla, dar asta nu mă face să asist cu indiferenţă. Fiindcă nu este moral, nu este democratic şi nu are sens din punct de vedere ştiinţific să se întâmple", a conchis Bogdan Glăvan.

La remarca unui cetăţean că poporul este de vină, pentru că nu este educat, profesorul de economie a replicat:

"Nivelul de educaţie generală, de educaţie politică în particular, este relativ scăzut în România şi afectează toate segmentele societăţii. Există analfabetism funcţional şi printre persoanele cu diplomă de facultate, există mai ales carenţe de educaţie politică (care este funcţia democraţiei, care este rolul statului etc.). Capitalul social este redus. Motivele pentru această stare deplorabilă au fost investigate de oamenii de ştiinţă. Ştim de ce calitatea instituţiilor este mai proastă azi în România chiar comparativ cu alte ţări ex-comuniste: deoarece la noi regimul comunist a exterminat floarea naţiunii, elita ei. După ce ai pârjolit pământul, e greu să ai câmp cu flori."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor