Preda: Călin Georgescu a contestat la CEDO anularea alegerilor. Face doar tărăboi / De ce spune că demersul e praf în ochi
Fostul europarlamentar Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, l-a acuzat pe Călin Georgescu că "face doar tărăboi" prin demersul de a contesta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale.
"Călin Georgescu a contestat la CEDO decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor, susţinând că i-a fost încălcat 'dreptul la alegeri libere'. Numai că dreptul la alegeri libere prevăzut în protocolul nr. 1 la Convenţia CEDO se referă exclusiv la scrutine legislative. Jurisprudenţa CEDO a stabilit în mod explicit că exercitarea acestui drept în alegerile prezidenţiale e luată în seamă doar dacă şeful statului are iniţiativă legislativă sau prerogative extinse în adoptarea legilor: nu e cazul cu preşedintele României, care nu poate iniţia legi şi al cărui veto e limitat la o primă versiune a legii. Aşa că Georgescu face doar tărăboi", a declarat Cristian Preda.
În opinia decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice, CEDO nu va admite plângerea sa.
"N-ar fi rău ca presa noastră să mai verifice informaţiile înainte de a le publica. Dacă n-o face, riscă să ajungă să sprijine propaganda amicului lui Putin...", a adăugat Cristian Preda.
Fostul europarlamentar a prezentat un fragment din ghidul CEDO referitor la articolul 3 din Protocolul nr. 1:
"6. În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, Curtea a considerat că prerogativele şefului statului nu ar putea, ca atare, să conducă la a considera această funcţie un 'corp legislativ' în sensul art. 3 din Protocolul nr. 1. Totuşi, nu exclude posibilitatea aplicării art. 3 din Protocolul nr. 1 în privinţa alegerilor prezidenţiale. Dacă s-ar stabili că funcţiile şefului statului respectiv includ iniţiativa legislativă şi competenţa de a adopta legi sau includ prerogative extinse de control la adoptarea legilor sau competenţa de a cenzura principalele organe legislative, s-ar putea argumenta că şeful statului reprezintă un 'corp legislativ' în sensul art. 3 din Protocolul nr. 1 [Boškoski împotriva Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (dec.), 2004; Brito Da Silva Guerra şi Sousa Magno împotriva Portugaliei (dec.), 2008]. Însă această posibilitate nu a fost utilizată până acum şi nu a fost nici măcar menţionată în cauze ulterioare [Paksas împotriva Lituaniei (MC), 2011; Anchugov şi Gladkov împotriva Rusiei, 2013, pct. 55-56]."
Reamintim că, pe 16 decembrie, Călin Georgescu a cerut CEDO să suspende efectele deciziei CCR şi să oblige statul român să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur: finala prezidenţială între el şi Elena Lasconi. Detalii aici.