"Pericolele din 2025". Economist, predicţii sumbre pentru români: Cel mai probabil va creşte TVA după prezidenţiale

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.01.2025

Economistul Cristian Păun a vorbit, într-o postare pe pagina sa de socializare, despre "pericolele din 2025" cu care se vor confrunta românii. Situaţia nu este deloc roz după ce deficitul bugetar al ţării a ajuns la un procent uriaş din PIB.

Care sunt pericolele din 2025

1. Inflaţia: cu un deficit în continuare excesiv şi dificil de temperat în condiţiile unei economii care stagnează, inflaţia rămâne fenomenul macroeconomic cel mai periculos şi pentru anul 2025. Când cheltuieşti resurse pe care nu le ai, mai ales distribuite pentru consum (salarii, pensii, asistenţă socială), nu ai cum să ai o creştere de preţuri constantă şi consistentă. Deficitul României, ca procent din PIB, poate nu pare mare, dar ca sume absolute este imens. Acele sume nu există în realitate, nu le produce economia reală, se aduc din viitor prin împrumuturi. La dobânzi şi riscuri în creştere;

2. Creşterea fiscalităţii într-o ţară în care presiunea fiscală este enormă şi se simte mult mai mult din motive legate de sărăcie: guvernul începe anul cu câteva taxe reintroduse (taxa pe stâlp, o aberaţie, o să revin şi eu pe subiect), cu câteva taxe mărite (impozitul pe dividend mărit la 10%), cu eliminarea de facilităţi pentru categorii profesionale (IT, construcţii, agricultură), cu micşorarea plafonului pentru a fi încadrat drept microîntreprindere în două etape, accize mai mari. Toate înseamnă taxe mai multe şi mai mari pentru 2025. Probabil vor creşte şi alte taxe, dar în a doua jumătate a anului, după alegerile prezidenţiale (cel mai probabil va creşte TVA).

3. Presiune şi mai mare pe cei cu venituri mici şi foarte mici: atât creşterea fiscalităţii cât şi inflaţia deteriorează puterea de cumpărare. Cei săraci simt şi mai puternic această presiune. Ea va fi resimţită suplimentar şi prin efectul îngheţării salariilor şi pensiilor;

4. Dobânzile vor rămâne sus: atât timp cât nu rezolvăm problema deficitului, nu rezolvăm problema inflaţiei, nu putem rezolva nici problema dobânzilor. Una din cele mai puternice relaţii macroeconomice este cea între inflaţie şi dobândă: cresc preţurile - creşte dobânda. Deficitul presează asupra dobânzilor atât indirect (prin inflaţia pe care o produce) cât şi direct, statul concurează mediul privat şi persoanele fizice când caută finanţare.

5. Încetinirea creşterii economice (mai ales producţia industrială, mai ales sectoarele cu valoare adăugată mare): o bună parte din această încetinire pleacă de la factori interni (fiscalitatea în creştere, lipsa de predictibilitate, inflaţia, dobânzile mari etc.). Pur si simplu, oferta internă nu poate ţine pasul cu dinamica creşterii artificiale cererii agregate. Cererea agregată stimulată de deficitul bugetar nu tractează oferta. Aceasta este şi problema modelului actual de creştere şi dezvoltare economică;

6. Încetinirea creşterii economice în ţările din UE, principalii parteneri comerciali pentru noi, principalii investitori în economia românească: când apar problemele în ţările partenere, comenzile scad (scad exporturile), investiţiile încetinesc (a se vedea cazul Varta care a anulat investiţia într-o fabrică de baterii în România din motive legate de probleme în Germania). Dacă situaţia se prelungeşte sau se acutizează în următoarele luni (să sperăm că nu), pot apărea chiar şi retrageri de investiţii. Oricum, ele rămân îngheţate sau pe nivel de avarie (mai ales cele din Germania, Italia sau Franţa).

7. Instabilitatea politică: guvernul actual nu are o susţinere foarte consistentă, spre deosebire de cele din ultimii ani. Orice reformă sau orice lege importantă din spatele unor reforme vor avea o opoziţie mai dură şi mai extremistă. Moţiunile de cenzură vor avea multe şanse să treacă. Plus că experienţa unei coaliţii din mai multe partide nu este una foarte dătătoare de speranţe. Ascensiunea curentului extremist ne poziţionează pe lista de ţări faţă de care investitorii şi creditorii serioşi manifestă atenţie şi îngrijorare.

8. Încetinirea drastică a reformelor: există riscul ca ascensiunea extremiştilor şi susţinerea în Parlament mai diluată să facă mai dificilă promovarea reformelor care chiar contează şi care modernizează cu adevărat România cum ar fi reforma administrativ-teritorială, reforma administraţiei centrale, reforma administraţiilor locale, digitalizarea etc. Deocamdată avem doar îngheţarea veniturilor în sectorul bugetar (nu toate, nu toate în egală măsură) şi îngheţarea pensiilor.

9. Degradarea poziţiei în clasamentele internaţionale care conferă credibilitate României: ea produce un izolaţionism şi mai mai mare şi scumpeşte dezvoltarea României, încetinind ritmul cu care încercăm să ajungem din urmă alte ţări dezvoltate din regiune şi din UE. Capitalul privat va fi mai puţin prezent, în aceste condiţii. Dependenţa de fonduri publice (locale sau europene) va creşte şi ea şi mai mult.

10. Accentuarea şi mai mult a curentului extremist (naţionalist, suveranist): curentul extremist va genera o depărtare de ceea ce a generat şi generează cea mai mare parte a prosperităţii pe aici: multinaţionale, integrare europeană, integrare financiară, globalizare etc.

Expertul recomandă "prudenţă maximă" în 2025

"Având în vedere aceste pericole, recomand şi pentru 2025 prudenţă maximă. Investiţi mult în voi, specializaţi-vă şi mai mult în cât mai multe lucruri, creşteţi capacitatea voastră de rezilienţă şi rezistenţă la crize. Fiţi cumpătaţi şi tăiaţi de pe listă cheltuielile inutile sau cheltuielile care nu sunt neapărat necesare acum (pot fi amânate).

Fiţi atenţi la informaţiile şi ştirile care vizează toate aceste 10 pericole şi acţionaţi în consecinţă. Consolidaţi-vă rezervele. Dacă se poate, găsiţi noi surse de venit care să completeze sursele existente. Faceţi ca şi acest an să contribuie decisiv la independenţa voastră financiară.

Evitaţi creditul de consum, pe cât posibil. Folosiţi creditarea doar la nevoie şi doar pentru investiţii. Mai ales investiţii cu valoare adăugată mare, efect de antrenare mare.

Aveţi grijă mare la sănătate. Este foarte costisitor să te îmbolnăveşti în România. În România este o investiţie personală importantă, cu valoare adăugată extrem de mare.

Nu pregetaţi să cereţi ajutorul, dacă aveţi nevoie...Un an excelent!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor