"Tatuajul lui Ciolacu". Fost şef al Finanţelor: Dacă va creşte TVA-ul la alimente, să nu mai fie 9%, va fi dezastru pentru cei cu venituri mici
Dacă premierul PSD Marcel Ciolacu decide să avem o cotă unică de 19% la toate produsele, adică să nu mai avem 9% la alimente şi medicamente, lucru cerut de Comisia Europeană, atunci va fi un dezastru pentru românii cu venituri mici, a tras un semnal de alarmă, într-o intervenţie la postul B1 TV, fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu.
Jurnalistă: Domnul Ciolacu s-a tatuat pe mână, aşa cum a promis, că nu va creşte TVA-ul, dar domnul Ciolacu, de-a lungul timpului, a spus şi alte lucruri. Şi-a luat angajamentul domnul Ciolacu că nu va creşte TVA, dar s-ar putea ca, după ce se face bugetul şi pe parcursul anului, să se trezească că nu au bani, că nu pot reduce deficitul de la 9-7%, decât prin creşterea taxelor. S-ar putea să se ajungă şi la TVA şi chiar la cota unică. La ce ne putem aştepta, aşadar, din perspectiva taxării, după jumătatea anului?
Gheorghe Ialomiţianu: Chiar ministrul de Finanţe a spus că vrea să evite majorarea TVA-ului. Dar m-aş fi bucurat dacă domnul Ciolacu îşi scria pe mână că nu cresc cotele de TVA. Pentru că s-ar putea să majoreze, să avem o cotă unică de 19%, să nu mai avem 9% la alimente şi medicamente, lucru cerut de Comisia Europeană. Şi atunci o să spună: "Domnule, acolo atunci era o facilitate." Ceea ce ar fi foarte grav, că, după ce au crescut accizele la carburanţi şi automat efectul pe orizontal asupra preţurilor mărfurilor, dacă mai măreşte şi TVA-ul la alimente, va fi groaznic.
Decât să majoreze TVA-ul la alimente, mai bine ar majora TVA-ul cota standard de la 19% la 21%. Ambele măsuri nu sunt bune. Dar vreau să vă spun că, dacă se măreşte TVA-ul la alimente, vă daţi seama ce se întâmplă cu cei cu venituri mici, mai ales că se cumpără alimente în fiecare zi. Mărfurile industriale nu se cumpără în fiecare zi. Iar domnul Ciolacu nu ne spune nimic de impozitul pe venit. A spus de TVA. Are un fix cu TVA-ul. E mai grav să măreşti impozitul pe venit, că echivalează cu o tăiere a veniturilor şi o scădere a puterii de cumpărare într-o proporţie mult mai mare. Este exact cum ai tăia salariile dacă măreşti cota de impozitare a veniturilor.
Jurnalistă: Îngheţările acestea luate prin ordonanţa-trenuleţ pot fi prelungite la nesfârşit sau, până la urmă, vor veni din urmă termenele şi va trebui să dai creşterile promise?
Gheorghe Ialomiţianu: Una este că îngheaţă. S-ar putea să iasă lumea în stradă, cum s-a întâmplat în învăţământ şi în sănătate, şi au majorat impozitele şi taxele. Asta ne spune domnul Ciolacu, că au crescut cheltuielile bugetare anul acesta cu peste 70 de miliarde de lei, că a trebuit să facă majorări de salarii.
Oamenii vor ieşi în stradă şi atunci guvernul Ciolacu 2 va fi mai rezistent în faţa celor care ies în stradă faţă de guvernul Ciolacu 1 şi, prin memorandumuri aprobate prin guvern, că am experienţă în lucrul acesta, se vor face angajări. Şi atunci ce face? Majorează impozitele şi taxele, cum s-a întâmplat până acum, şi cade pe mediul de afaceri şi pe români, iar bugetarii o duc foarte bine.
Iar taxa pe stâlp, eu nu ştiu de ce au reintrodus-o, deşi a mai fost introdusă în timpul guvernului Ponta, iar domnul Ponta şi-a cerut scuze că acea taxă afectează investiţiile. Guvernul actual, Ciolacu 2, spune că sprijină investiţiile. Păi a introdus taxa pe stâlp şi a mărit impozitul pe dividende, măsuri care afectează investiţiile.