Concedierea bugetarilor care taie frunză la câini, misiune imposibilă? "E o poveste ce spune Barna. O să-i dea în judecată şi o să revină"
Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a atras atenţia, într-o intervenţie la postul B1 TV, că este "o poveste" ce susţine noul ministrul UDMR al Finanţelor, Tanczos Barna, că o să dea afară bugetari, dar că aceştia se pot angaja la privat. De ce? Pentru că sunt foarte bine protejaţi de legea funcţionarilor publici, vor da statul în judecată, şi vor reveni pe post. Aşa cum s-a întâmplat şi în guvernările Boc şi Ponta.
Jurnalistă: Ce ne aşteaptă, aşadar, anul acesta? Am vorbit foarte mult despre această ordonanţă trenuleţ, care vine cu nişte măsuri insuficiente, bineînţeles, pentru a regla bugetul ţării, având în vedere dezmăţul din 2024. Adevărul este că atunci când vor veni cu bugetul în faţa naţiunii, abia atunci vom vedea cum stăm, efectiv, cu cheltuielile şi cu veniturile.
Cert este că trebuie să scădem deficitul de la 9% la 7%, asta înseamnă vreo 40 de miliarde de lei. De unde le scoatem, domnule Ialomiţianu? Pentru că nu este suficient să îngheţi salariile şi pensiile şi nici măcar aceste creşteri de taxe nu justifică reducerea datoriei şi poverii fiscale.
Gheorghe Ialomiţianu: Vom vedea în momentul în care apar primele date privind execuţia bugetară, pentru că ne-am mai obişnuit cu ordonanţe privind reducerea cheltuielilor bugetare şi ele au crescut. Am avut ordonanţa austerităţii şi în 2023, şi în 2024, şi au crescut cheltuielile. Vreau să vă spun că aceste măsuri cuprinse în ordonanţa-trenuleţ sau de austeritate afectează foarte mult activitatea economică şi sunt sume care nu mai vin la buget. Pentru că, prin anularea facilităţilor fiscale, am văzut că multe firme nu mai pot funcţiona.
Au dispărut locuri de muncă în construcţii, în agricultură. Legat de facilităţile fiscale în IT. Eram ministru de Finanţe în 2011. Era o perioadă foarte grea şi am făcut o analiză ca să anulăm acea facilitate de impozit pe venit şi din analiză rezulta că se pierdeau multe locuri de muncă. Legat de IMM-uri, sigur, scade pragul la IMM-uri de la 500 de mii de euro la 250 de mii, dar sunt unele pe pierderi şi nu o să mai plătească impozite.
Deci sunt nişte calcule contabiliceşti legate de acele impozite, dar e posibil să nu fie încasate. Iar legat de îngheţarea unor cheltuieli, cheltuieli bugetare cu salariile, o să vedem că în 2024 că nu vor reuşi să facă restructurarea. Ştiţi că de câte ori au fost daţi afară funcţionarii publici, chiar şi în perioada guvernului Boc şi în guvernarea Ponta, au dat în judecată funcţionarii şi au revenit pe post.
Jurnalistă: Dar dacă se desfiinţează instituţii, domnule Ialomiţianu?
Gheorghe Ialomiţianu: Păi, am înţeles că fuzionează şi trebuie să le asigure locuri de muncă, că asta e legea funcţionarului public.
Jurnalistă: Domnul Barna spune că aceşti oameni care îşi vor pierde locurile de muncă de la stat se pot angaja la privat.
Gheorghe Ialomiţianu: E o poveste ce spune domnul Barna. Ar trebui să se uite în spate că era secretar de stat când s-au făcut restructurări şi a văzut ce s-a întâmplat. Nu! Au iritat foarte multă lume şi mediul de afaceri şi pe mulţi români, iar rezultatele nu vor fi cele pentru reducerea deficitului bugetar. Au ascultat de Comisia Europeană şi Banca Mondială să ia măsurile respective, dar nu vor produce efecte. Nu! Pentru că dacă nu manifestă seriozitate... domnul Barna spune că o să dea afară. Nu! O să-i dea în judecată funcţionarii şi o să revină. Chiar şi la Ministerul Mediului pe care l-a condus.
Jurnalistă: Vor să înfiinţeze acest departament pentru eficientizarea administraţiei. Şi atunci acest departament va fi condus de domnul Ciolacu, cel care a făcut risipa asta şi ne-a adus în acest punct, şi domnul Bolojan, care într-adevăr vine cu nişte planuri concrete de a se desfiinţa nişte instituţii inutile, de a reduce numărul de personal acolo unde sunt prea mulţi oameni sau nu sunt destul de eficienţi. Totuşi, cum se va face această reformare şi această eficientizare promisă dacă dumneavoastră spuneţi că nu există niciun instrument şi nici o cale prin care oamenii care nu îşi fac treaba la stat să fie daţi afară pentru că ei se duc în instanţă şi câştigă?
Gheorghe Ialomiţianu: Domnul Bolojan conduce Senatul. N-are niciun instrument juridic. Într-adevăr, premierul Ciolacu are instrument să facă această reducere, dar măsurile trebuie aplicate de miniştri. Degeaba mai înfiinţează un departament, mai creează nişte locuri de muncă... pentru clientela politică şi cresc cheltuielile, pentru că a înfiinţat acel AMEPIP, care gestionează companiile de stat şi vedem că l-au înfiinţat şi e ineficient şi e contrar cu normele europene şi nu s-a făcut nici o restructurare şi nu s-a făcut nimic în companiile de stat.
Sper să nu înfiinţeze acea agenţie ca să mai dea nişte posturi pentru clientela politică. Nu! Domnul Bolojan să nu confunde Consiliul Judeţean Bihor sau Primăria de la Oradea cu ţara. Iar acolo, la Bihor, am înţeles că mulţi au câştigat în instanţă. Trebuie găsite soluţii, într-adevăr, desfiinţate funcţii de conducere. Poate desfiinţează instituţii de control, că sunt prea multe. Adică pot să facă măcar instituţiile să fie mai eficiente. Chiar dacă nu vor reduce cheltuielile într-o proporţie foarte mare, măcar să fie eficiente acele instituţii.
Dar eu vă spun că s-ar putea această ordonanţă trenuleţ să fie numai început, că pe măsura execuţiei bugetare, Comisia Europeană să le ceară noi măsuri, cum s-a întâmplat în 2009, şi după aceea s-a văzut că nu se reduce deficitul bugetar şi aţi văzut ce măsuri s-au luat destul de groaznice. Şi vreau să vă spun de ce atunci preşedintele Traian Băsescu a venit cu acea tăiere, cu propunerea de tăiere de 25%. Pentru că toţi miniştrii s-au angajat şi la nivelul local că vor reduce cheltuielile bugetare la începutul lui 2010 şi ele au crescut. Şi atunci s-a tăiat în carne vie, dar oricum şi unele instituţii nu au aplicat legea.
Jurnalistă: Dar de ce nu s-a decis, cum vor acum să facă comasare, desfiinţare de instituţii, şi au mers pe 25% la toţi angajaţii dacă puteau să facă desfiinţare de instituţii?
Gheorghe Ialomiţianu: Nu se poate face peste noapte. Ştiţi care e soluţia? Şi atunci şi acum ar trebui să reducă bugetul României cu 25%, iar ordonatorii de credite să se încadreze şi să facă ordine în instituţiile respective, să păstreze funcţionarii care sunt cei mai buni, iar cei care nu îşi fac treaba să plece. Să-i lase pe ordonatorii principali de credite, miniştri, preşedinţii de Consiliu Judeţean, primari, să le reducă bugetul în aşa fel încât să se reducă deficitul bugetar, nu cum s-a întâmplat în 2010, adică să tai de sus până jos şi la cei care muncesc, şi la cei care nu îşi fac treaba, să le dea bugete şi respectivii să-şi facă ordine în grădină. Cred că e mult mai eficient să înveţe din greşelile din 2010.