Orban despre legea amnistiei: "Există o presiune sistematică asupra PNL"

Aflat marţi seara, la Digi 24, deputatul PNL Ludovic Orban a declarat că există o "presiune sistematică" asupra liberalilor pentru a aproba legea amnistiei. "Există o presiune sistematică asupra PNL, asupra parlamentarilor PNL pentru a se obţine un acord pentru trecerea acestei legi. (...) Evident că există. Revine în foarte multe discuţii care nu au legătură cu subiectul", a declarat Ludovic Orban.
Parlamentul României, vot secret cu bile. În imagine un grup USL de parlamentari (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
08.01.2014

Aflat marţi seara, la Digi 24, deputatul PNL Ludovic Orban a declarat că există o "presiune sistematică" asupra liberalilor pentru a aproba legea amnistiei. "Există o presiune sistematică asupra PNL, asupra parlamentarilor PNL pentru a se obţine un acord pentru trecerea acestei legi. (...) Evident că există. Revine în foarte multe discuţii care nu au legătură cu subiectul", a declarat Ludovic Orban.

Proiectul privind amnistia şi graţierea a fost dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor luna trecută. După ce a fost criticat de preşedintele Traian Băsescu şi de ambasadele ţărilor occidentale, el a fost retrimis la Comisia juridică.

În timpul emisiunii, Ludovic Orban, a fost întrebat de moderator dacă sprijinul pentru legea amnistiei a fost conectat cu subiectul unor eventuale liste comune la alegerile europarlamentare, aşa cum a acuzat prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.

"Nu pot confirma, nici infirma aşa ceva", a spus Orban.

PDL acuză că în USL s-ar purta în aceste zile negocieri secrete

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că USL nu a renunţat la intenţia de a adopta o lege privind amnistia unor fapte penale, şi că liderii PNL au negociat adoptarea acestuia de către PNL la schimb cu participarea pe liste comune la parlamentare.

"Ieri se purtau negocieri între dl Antonescu şi alţi lideri politici din PNL, pentru a se trece legea în schimbul candidaturii la europarlamentare pe liste comune. Această lege ar însemna lăsarea în libertate, în plină iarnă, a mii de infractori care, fără loc de muncă şi fără adăpost, vor comite din nou infracţiuni. USL doreşte să facă acest lucru pentru a scăpa câţiva corupţi de la închisoare. Dacă vor trece legea amnistiei, domnii Victor Ponta şi Crin Antonescu vor fi vinovaţii morali pentru sutele de infracţiuni care se vor produce cu certitudine în urma amnistiei. De dragul unor corupţi pe care vor să-i scape de justiţie, domnii Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt gata să sacrifice siguranţa cetăţenilor prin amnistierea a mii de infractori condamnaţi", a declarat Cătălin Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a criticat pe blogul personal declaraţiile lui Victor Ponta în legătură cu cazul Adrian Năstase. "Declaraţiile premierului Ponta şi ale altor politicieni USL demonstrează că încă nu se pot adapta realităţii dintr-o ţară membră a Uniunii Europene. În Uniunea Europeană justiţia este independentă şi condamnă sau achită pe baza de probe, nu pe baza de identitate politică. Cazuri celebre similare în Croaţia, Franţa, Italia sau Germania arată că nu te poţi sustrage Justiţiei în democraţie. Cer premierului Ponta să nu mai politizeze actul justiţiei prin declaraţii care induc poporului lipsa de respect faţă de Justiţie, prin declaraţii nefondate".

Adrian Năstase ar putea beneficia

Dacă legea va fi aprobată, şi Adrian Năstase ar putea beneficia de prevederile acesteia.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a recunoscut că pentru eliberarea clientului său, familia îşi pune speranţa şi în această lege, promovată de PSD.

Acesta a afirmat că îşi doreşte să intre în vigoare noul Cod Penal, potrivit căruia Năstase ar executa o pedeapsă mai mică, "pentru că este un pas înainte în ceea ce priveşte problema actualizării". El a făcut referire şi la Legea amnistiei şi graţierii: "La 1 februarie se va pune din nou în discuţie problema amnistiei. Vom analiza şi această variantă".

Proiectul de lege privind amnistia

Iniţiatorii legii susţin că amnistia este necesară pentru că penitenciarele sunt supraaglomerate, însă pentru eliberarea penitenciarelor era suficientă numai graţierea, nu şi amnistia. Reamintim că prin amnistie legiuitorul acordă clemenţă totală şi necondiţionată, ca şi cum fapta nu s-ar fi comis, cazierul rămâne curat şi făptuitorul nu suportă nicio consecinţă pentru faptele lui.

Controversatul proiect de lege, care va permite amnistierea infractorilor cu pedepse la închisoare de până la şase ani şi graţierea celor care au pedepse de până la şapte ani de închisoare cu executare, a fost dezbătut de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în secret, în noaptea de luni spre marţi şi urma sa intre la vot marţi 17 decembrie (aşa numita Marţea Neagră).

În cazul în care legea va intra în vigoare în forma actuală, vor scăpa de închisoare prin graţiere sau chiar cu clemenţă totală şi necondiţionată, prin amnistie, o serie de demnitari: Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Relu Fenechiu, Decebal Traian Remeş, Codruţ Şereş, Miron Mitrea, Liviu Dragnea, Adrian Severin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor