Amnistia, politică de marketing la Kremlin
alte articole
Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei Federaţiei Ruse, Duma de Stat a adoptat o lege a amnistiei care va scoate în jur de 20.000 de deţinuţi din închisori. Proiectul a fost adoptat cu 466 voturi pentru din 466 de deputaţi prezenţi, amnistia fiind prezentată ca "un act de clemenţă" al regimului faţă de deţinuţii cu pedepse uşoare, femei însărcinate, femei cu copii etc.
Nici măcar unul dintre membrii Dumei nu s-a declarat contra proiectului, al cărui scop real este să restaureze imaginea şifonată a lui Putin, pe fundalul apropierii jocurilor Olimpice de la Soci. Amnistierea deţinuţilor este văzută pe plan internaţional ca o tentativă a Preşedintelui rus de a contracara, în prag de jocuri Olimpice, criticile aduse de comunitatea internaţională regimului de la Kremlin, acuzat de grave şi repetate încălcări ale drepturilor omului, titrează Deutsche Welle.
Acum câteva zile, Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding a anunţat că nu va lua parte la Jocurile Olimpice de iarnă găzduite de Rusia, la Soci "atâta timp cât minorităţile vor fi tratate aşa cum sunt tratate astăzi de către legislaţia rusă". Cu puţin timp înainte de anunţul dnei Reding şi preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a declarat că nu va asista la Jocurile Olimpice de la Soci.
Pe acest fundal, legea amnistiei va elibera din închisori deţinuţi cu pedepse uşoare, femei însărcinate sau care au copii dependenţi, astfel încât lumea "să uite" de dizidenţii politici închişi abuziv, de procesele înscenate celor ce supară regimul (cel mai notabil exemplu fiind bloggerul anti-corupţie, Alexei Navalny, căruia, după ce a dezvăluit pe blogul sau informaţii despre corupţia regimului, i s-a înscenat un proces de fraudă, primind o sentinţa de condamnare la închisoare, cu suspendare, de cinci ani) şi de regimul inuman de care prizonierii politici au parte în închisori.
Proiectul amnistiei a fost înaintat Dumei de preşedintele Putin şi evident, actul normativ nu prevede clemenţă pentru marii opozanţi ai lui Putin, precum oligarhul Mihail Hordorkovski, aruncat în închisoare pentru 11 ani de închisoare sau antemenţionat-ul Navalny.
Duma de stat a modificat proiectul înaintat de preşedinte astfel încât de amnistie să beneficieze şi „actele de huliganism”, ceea ce înseamnă că ar fi posibil ca cei 30 de activişti Greenpeace, reţinuţi în septembrie după ce au încercat să ocupe o platformă a Gazprom-ului pentru a protesta împotriva exploatării gazului arctic, să fie eliberaţi şi ei, funcţie de cum o vor impune nevoia de imagine şi interesele politice ale liderului de la Kremlin.
Abuzurile din închisorile ruseşti au revenit puternic în atenţia opiniei publice internaţionale după moartea în 2009 a contabilului rus Magnitsky, omorât în bătaie după ce a acuzat mai mulţi oficiali ruşi de o fraudă de 230 de milioane de dolari. Moartea sa a declanşat proteste masive în lumea civilizată. Rusia a redeschis un proces postum împotriva lui Magnitsky, într-un efort de a-şi repara imaginea, rezultatul fiind însă opus.
La sfârşitul lui 2012, Casa Albă a întocmit aşa numita listă a lui Magnitsky, document devenit o permanenţă sursă de iritare pentru ruşi. Lista cuprinde numele ruşilor implicaţi în moartea contabilului Magnitsky. Pe lângă faptul că numele acestora au fost făcute publice, ruşilor puşi pe lista ruşinii le-a fost interzis accesul în SUA şi li s-a blocat accesul la orice active pe care aceştia le deţineau pe teritoriul american. Prin lege, toate activele deţinute de aceste persoane în Statele Unite au fost îngheţate şi orice cetăţean american care intră în legături economice cu acestea riscă sancţiuni penale.
Astăzi, în timp ce Duma vota legea amnistiei, Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruseşti ridică în faţa membrilor Federaţiei Ruse problema listei Magnitsky, ridicând-o pe acelaşi palier de importanţă cu scutul antirachetă american.