Ora de vară 2023 şi ţările care nu schimbă ora legală

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocţiul de primăvară din 2023.
Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocţiul de primăvară din 2023. (Mioara Stoica/Epoch Times)

Ora de vară marchează trecerea de la ora solară la ora de vară, precum şi schimbarea anotimpurilor. Astfel, în noaptea de 25 spre 26 martie 2023, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Pentru România, înseamnă că ora oficială trece de la GMT 2 la GMT 3.

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocţiul de primăvară din 2023. Procesul de schimbare a orei nu este simultan în toate ţările din cauza diferenţei de fus orar.

Multe ţări adoptă schimbarea, dar nu toate

Multe ţări din lume, din motive geografice sau din opţiuni culturale, au decis să adopte o singură oră.

De câţiva ani, însă, chiar şi Europa se pronunţă asupra chestiunii menţinerii sau eliminării schimbării orei, propunând eliminarea acesteia dar fără rezultat până în prezent.

Să vedem, aşadar, care sunt ţările care nu schimbă ora.

Unele ţări, cum ar fi Islanda, Armenia şi Georgia, au decis să nu adere la ora de vară. În 2011, acestora li s-a alăturat Rusia, care a decis să rămână la aceeaşi oră tot timpul anului, redesenând fusul orar al teritoriului său. Rusia a fost urmată de ţara vecină Bielorusia, care a decis să folosească propria oră.

În America de Sud, ţările din apropierea ecuatorului nu folosesc schimbarea orei, în timp ce Chile, Paraguay, Uruguay şi Brazilia o folosesc. Brazilia foloseşte ora de vară doar în regiunile sudice.

În Oceania, ca şi în America de Sud, există ţări care folosesc schimbarea orei, cum ar fi Noua Zeelandă şi regiunile sudice ale Australiei, în timp ce celelalte nu o folosesc.

Unele ţări din Africa şi Asia o foloseau înainte, în timp ce acum nu o mai folosesc.

În Australia, ora de vară, care durează de la sfârşitul lunii octombrie până la sfârşitul lunii martie este în vigoare în următoarele state: Australia de Sud, New South Wales, Tasmania, Victoria şi Australian Capital Territory.

Bangladesh a experimentat ora de vară (DST) în 2009, devansând fusul orar cu o oră, şi a trecut de la UTC 6 la UTC 7. Cu toate acestea, la finalul perioadei de testare, s-a renunţat la schimbare pentru a se reveni la fusul orar iniţial.

China a adoptat ora de vară din 1986 până în 1992, iar apoi a adoptat UTC 8 pentru întreaga ţară, care este fusul orar actual.

India, pe de altă parte, a folosit ora de vară doar în timpul războiului.

Hong Kong a folosit-o, de asemenea, dar numai din 1948 până în 1980, după care a renunţat la ea.

În cele din urmă, Coreea de Sud, Taiwan, Malaezia, Kârgâzstan şi Irak au folosit ora de vară timp de câţiva ani înainte de a renunţa definitiv la ea.

Între timp nu uitaţi să mişcaţi acele ceasului cu o oră înainte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură