Cum să-ţi găseşti adevărata mulţumire

O schimbare de perspectivă redefineşte ceea ce merită să ne dorim în viaţă.
Meditaţie (Epoch Times)
Barbara Danza
14.03.2023

Atât în Orient, cât şi în Occident, filosofiile şi religiile ne-au îndemnat să ne liniştim, să ne eliberăm şi să ne relaxăm datorită credinţei. Totuşi, atât de mulţi dintre noi ne petrecem timpul luptând pentru o viaţă mai bună.

Definim ceea ce ne dorim, apoi ne străduim şi facem eforturi pentru a realiza acel lucru. Când se realizează, găsim altceva pentru care să ne străduim. Când nu se întâmplă aşa, ne cuprinde o mare dezamăgire. Adevărata satisfacţie pare greu de obţinut.

Este acesta cel mai bun mod de a trăi viaţa? Este vorba doar de a te strădui, a îndeplini, a urmări şi a obţine?

Ce s-ar întâmpla dacă am înceta să ne mai străduim sau poate am da o nouă definiţie pentru ceea ce merită să ne dorim?

În loc să urmărim interesul propriu şi câştigul material, am putea să ne străduim să ne îmbunătăţim pe plan intern? În loc de bogăţie, laude, posesiuni şi confort, ce-ar fi dacă ne-am concentra în schimb asupra următoarelor lucruri?

Recunoştinţă

După cum spunea Esop, "recunoştinţa transformă ceea ce avem, în ceea ce este suficient".

A exersa sentimentul de recunoştinţă şi de apreciere a întregii bogăţii a vieţii este simplu, iar beneficiile pot fi transformatoare.

Alegeţi metoda preferată - o rugăciune zilnică, o discuţie la masă sau o notă pe care o scrieţi în jurnalul dumneavoastră în fiecare zi.

Enumeraţi câteva lucruri pentru care sunteţi recunoscător. Simţiţi cu adevărat sentimentul de apreciere şi admiraţie pentru numeroasele daruri cu care aţi fost binecuvântat. Fie că este vorba de aerul din plămâni, de soarele de la fereastră, de dragostea familiei sau de un moment de care v-aţi bucurat - cu cât vă gândiţi mai mult la asta, cu atât veţi găsi mai multe motive să fiţi recunoscători.

Prezenţa

Uneori poate fi mai uşor să visăm şi să ne imaginăm un viitor diferit, decât să înfruntăm circumstanţele actuale şi să facem ceea ce trebuie făcut.

Poate că filozoful stoic Seneca a spus-o cel mai bine:

"Amânarea lucrurilor este cea mai mare risipă a vieţii: ne răpeşte fiecare zi aşa cum vine şi ne refuză prezentul, promiţându-ne viitorul. Cel mai mare obstacol în calea vieţii este aşteptarea, care atârnă de ziua de mâine şi pierde ziua de azi. Aranjezi ceea ce se află sub controlul norocului şi abandonezi ceea ce se află sub controlul tău. La ce vă uitaţi? Spre ce ţel vă îndreptaţi? Întregul viitor se află în incertitudine: trăiţi acum."

Cel mai bun mod de a pava un viitor bun este să fii responsabil pentru ziua de azi.

Disciplină

În loc să provină din urmărirea neîncetată a unei momeli, împlinirea poate veni din trăirea la înălţimea propriilor standarde prin practicarea disciplinei şi gestionarea problemelor care ne stau la îndemână.

Disciplina poate însemna abţinerea de la anumite comportamente sau adoptarea consecventă a altora. Dacă suntem mereu cu capul în nori şi nu putem nici măcar să ne facem patul sau să ne ţinem frigiderele pline, este foarte posibil să nu avem şansa de a atinge excelenţa la o scară mai mare.

Pe de altă parte, cel care reuşeşte să pună accentul pe disciplină şi să îşi asume responsabilităţile vieţii, tinde să construiască o fundaţie solidă pentru lucruri mai mari în viitor.

Înţelepciune

O concentrare excesivă asupra câştigului material sau a altor activităţi lumeşti poate fi un indiciu al dorinţei de a avea mai mult.

Istoria ne-a lăsat o comoară de mare înţelepciune. Căutaţi idei noi pe care să le luaţi în considerare şi renunţaţi la căutările fără noimă care nu vă sunt de folos.

Bunătate

Urmărirea neîncetată a câştigului personal este, cu siguranţă, un semn al unei orientări egoiste. Atunci când ne îndreptăm privirea în exterior, vedem nevoile celorlalţi şi avem compasiune pentru ei. Punerea în slujba celorlalţ a abilităţilor şi talentelor noastre este ceva mult mai bun. Fără să vreţi, puteţi constata că vă bucuraţi tot atâ de mult ca pentru lucrurile pentru care vă străduiaţi înainte.

Linişte

Efortul, căutarea şi dorinţele neîncetate vă pot răpi capacitatea de a vă găsi pacea în inimă şi în minte. Exersaţi calmul, staţi liniştit şi observaţi ceea ce este adevărat. Există o mare putere în linişte, pe care o persoană agitată o va rata cu siguranţă.

Fiţi liniştit. Eliberaţi-vă. Relaxaţi-vă.

Cum s-ar putea schimba perspectiva dumneavoastră dacă o faceţi?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor