Prevenirea şi tratarea gripei

Medicina chineză pe baza de plante a fost utilizată pentru a trata cu succes diverse tulpini de gripă, timp de sute dacă nu chiar mii de ani.
Plante medicinale chinezeşti (Stephen Shaver/AFP/Getty Images)
Lorraine Kabacinski
30.05.2012

Medicina chineză pe baza de plante a fost utilizată pentru a trata cu succes diverse tulpini de gripă, timp de sute dacă nu chiar mii de ani.

Trebuie remarcat că nu există nici o cercetare care să certifice această afirmaţie, dar există secole de dovezi empirice care pot să ateste utilitatea şi siguranţa, atunci când sunt prescrise de un specialist în plante, în prevenirea şi tratamentul simptomelor asemănătoare gripei.

Trebuie remarcat că, fără o cercetare strictă, nu există nici o bază pentru a determina cu adevărat statisticile de prevenire. În această categorie se află doar fericirea celor care au prevenit îmbolnăvirea, fiind urmaţi de cei care au fost trataţi cu ajutorul unor metode sigure, relativ necostisitoare, care nu creează dependentă şi care nu au efectul de a cauza ca agenţii virali sau bacterieni să devină imuni la tratament.

Simptomele asemănătoare gripei nu sunt evaluate în medicină chineză în funcţie de tulpina virală, care le cauzează, ci în conformitate cu arta complexă a evaluării bazate pe principiile medicinei chineze. Aceste principii îşi au originea cu mii de ani în urmă, în conceptele filosofice originale de Yin şi Yang şi în relaţia contrariilor - cald şi rece - şi în anii următori, în principiile fizicii antice, numite Cele Cinci Elemente: foc, pământ, metal, apă şi lemn sau "Wu Xing".

Când o persoană se duce la un specialist chinez în plante medicinale, acesta ia pulsul persoanei, se uită la limbă, pune întrebări cu privire la debutul simptomelor, calitatea frisoanelor şi febrei, transpiraţie, urinare, gravitatea sau lipsa durerilor corporale, constituţie în general, şi aşa mai departe. În acest fel se stabileşte modelul bolii. Din cauza constituţiilor diferite şi stării generale de sănătate, orice gripă sau infecţie bacteriană specifică se poate manifesta în diverse moduri, în funcţie de persoana care se îmbolnăveşte. Deci nu există un anumit tratament pe baza de plante pentru orice fel de gripă, tratamentul bazându-se pe modelul specific care se manifestă, atunci când o persoană vizitează specialistul. Modelul gripei poate varia şi în funcţie de stadiul de manifestare - dacă este un stadiu incipient, de mijloc sau final al infecţiei. Specialistul în plante medicinale va lua în considerare acest lucru când va recomanda un tratament special pe baza de plante.

Înainte de a avea simptome asemănătoare gripei, specialistul poate recomanda plante care să întărească sistemul imunitar şi care să permită persoanei să reziste la infecţii bacteriene sau virale.

Cu ajutorul medicinei chineze, o persoană poate să ia măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar în diferite moduri, cum ar fi un stil de viaţă echilibrat şi moderat, alegeri alimentare adecvate, înlăturarea stresului prin meditaţie şi o atitudine corespunzătoare, exerciţii fizice, evitarea consumului de alcool, nicotină şi droguri. O bună igienă în care spălarea mâinilor se face frecvent, va preveni infecţiile. Vor garanta toate acestea că cineva nu va mai avea simptome asemănătoare gripei? Nu, dar îi va consolida sistemul imunitar, astfel încât dacă se va îmbolnăvi, el sau ea va putea să îşi revină mult mai repede.

Am avut simptome asemănătoare gripei doar de trei ori în viaţa mea. Prima dată, aveam 18 de ani. Întotdeauna am crezut în remedii naturiste, aşa că am mers la un magazin de produse de sănătate. Proprietarul mi-a recomandat un ceai din seminţe de cimbrişor, care este o plantă occidentală, împreună cu utilizarea unor formule vândute direct. Am folosit aceste remedii şi mi-am revenit complet în trei zile. În anul următor, am avut gripa din nou şi a folosit ceai de cimbrişor şi aspirină. Din nou, mi-am revenit în trei zile. Cu aproape 20 de ani mai târziu, am avut gripă din nou, şi am folosit pentru ameliorarea simptomelor un amestec brevetat de plante din China, pe care l-am avut la îndemână, timp de una sau două zile, şi o formulă recomandată de un specialist chinez în plante medicinale, în ziua a patra şi a cincea. După a şasea zi m-am întors să muncă pentru că mi-am revenit complet şi nu am mai avut gripă de atunci.

Cercetarea medicinei chineze este o modalitate de a ne pregăti pentru gripa din acest sezon şi pentru o posibilă pandemie de gripă.

Lorraine Kabacinski, L.Ac., este un acupuncturist licenţiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor