Un fost poliţist rus este judecat pentru uciderea unei jurnaliste

Dmitri Pavliuchenkov, fost ofiţer de poliţie acuzat de omorârea ziaristei Anna Politkovskaia, într-un tribunal din Moscova 12 decembrie 2012
Dmitri Pavliuchenkov, fost ofiţer de poliţie acuzat de omorârea ziaristei Anna Politkovskaia, într-un tribunal din Moscova 12 decembrie 2012 (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Procesul unui fost ofiţer rus de poliţie a început miercuri, în baza acuzaţiilor de implicare în asasinarea în 2006 a jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia, care a fost critică la adresa guvernului, potrivit unui raport VOA.

Dmitri Pavlyuchenkov a fost acuzat că ar fi făcut parte din gruparea criminală care a împuşcat-o pe Politkovskaia în clădirea în care îşi avea apartamentul. Procurorii au cerut o sentinţă de 12 ani de închisoare pentru Pavlyuchenkov. Cinci alte suspecţi în acest caz vor fi judecaţi separat.

Anchetatorii nu au fost în măsură să stabilească cine a ordonat crima. Pavlyuchenkov a ajuns la o înţelegere cu anchetatorii, mărturisindu-şi vina şi oferind informaţii despre alţi suspecţi în schimbul unui proces cu uşile închise şi a reducerii sentinţei.

Fiul lui Politkovskaia, Ilya Politkovsky, a criticat înţelegerea, spunând că ea nu va ajuta la aflarea celui care a comandat crima. Politkovsky crede că Pavlyuchenkov ştie mult mai multe decât le-a spus anchetatorilor, chiar şi numele persoanei care a ordonat crima.

Politkovskaia a fost reporter pentru ziarul de opoziţie Novaya Gazeta. Ea a fost un critic vehement al Kremlinului, în special în relatările ei cu privire la politicile guvernamentale din regiune Cecenia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe