Rejudecarea procesului Politkovskaya incepe la Moscova

O fotografie a jurnalistei Anna Politkovskaya, alaturi de o lumanare aprinsa in amintirea sa, in fata Ambasadei Rusiei in USA, 16 octombrie 2006, in Washington DC. (Mark Wilson / Getty Images)
Epoch Times România
05.08.2009

Trei suspecti in uciderea jurnalistei si criticului la adresa Kremlin-ului, Anna Politkovskaya, au fost trimisi in judecata pentru a doua oara la Moscova, miercuri, in timp ce sustinatorii jurnalistei au formulat indoieli in ce priveste dorinta autoritatilor de a rezolva acest caz.

Nimeni nu a fost condamnat din 2006, de cand a fost ucisa Politkovskaya, care a publicat pamflete in privinta coruptiei politice si abuzurilor asupra drepturilor. Sustinatorii ei spun ca un nou proces reprezinta o pierdere de timp si este necesara o noua investigatie.

Cei trei presupusi complici, singurii acuzati pana in acest moment in ce priveste crima, au fost achitati in februarie dupa ce dovezile, conform familiei Politkovskaya, au fost obtinute in urma unei investigatii pripite si incapabile sa convinga un juriu.

O instanta mai puternica a decis ca un nou judecator si noi jurati sa vada probele din nou, insa sustinatorii lui Politkovskaya spun ca acest lucru este o pierdere de timp si au cerut noi probe pentru a-i descoperi pe cei ce au comandat crima. Omul acuzat ca a apasat pe tragaci trebuie sa apara.

"Procesul nu ajuta la solutionarea crimei”, spune in fata audierilor Karina Moskalenko, un avocat al familiei Politkovskaya. "Vrem sa fie demarata o investigatie corecta.”

"Criminalii merg linistiti iar salbaticii care au gandit aceasta crima abominabila, impotriva unei femei fara aparare, nu au fost adusi in fata justitiei”, a spus ea.

Uciderea Annei Politkovskaya, in varsta de 48 de ani, mama a doi copii, a declansat furie in Vest, insa presedintele de la acea data al Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat ca acest incident a avut o "influenta minima” asupra societatii rusesti.

Presedintele Dimitri Medvedev a fost mai deschis in sustinerea libertatii de exprimare de cand a venit la putere in mai anul trecut si a vizitat birourile ziarului unde lucra Politkovskaya, Novaya Gazeta, unde a promis sa reformeze sistemul legal.

Insa criticii spun ca mai e mult de asteptat pentru semne veritabile in ce priveste imbunatatirea istoriei precare a tarii in privinta atacurilor impotriva figurilor opozitiei.

"Nu exista inca nicio dovada ca acest lucru a determinat o buna calitate a investigatiei”, a spus Maria Lipman, un analist politic al institutului Carnegie Center al S.U.A. la Moscova.

Kremlin-ul a negat acuzatiile privind implicarea in moartea Annei Politkovskaya si a afirmat ca acuzele au fost o maniera de a discredita Rusia. In plus, a promis sa rezolve crima.

Avocatii ce reprezinta familia Politkovskaya, miercuri, au cerut judecatorului sa trimita cazul din nou procurorilor pentru o noua investigatie. Fiul jurnalistei, Ilya, a spus ca se indoieste ca cererea va fi respectata.

"Daca va fi un refuz al Curtii, insemna ca ei nu vor sa afle adevarul”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor