ONU preia agenda Chinei, acuză Xinjiang-ul de activităţi teroriste

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (Getty Images)

Consiliul de Securitate al ONU a publicat, joi, un raport în care susţinea că teroriştii uiguri din Mişcarea Islamică Turkestană de Est (ETIM) încearcă să formeze un stat uigur în Afganistan.

Guvernul chinez se străduieşte să descrie ETIM ca o organizaţie teroristă masivă, o ameninţare asemănătoare cu Al-Qaeda sau ISIS, pentru a justifica atrocităţile comise de regimul comunist chinez împotriva uigurilor din provincia Xinjiang.

Majoritatea celorlalte guverne, inclusiv cel al SUA, consideră că ETIM nu a fost niciodată o ameninţare majoră şi a încetat să existe în urmă cu un deceniu, după ce forţele de securitate pakistaneze i-au ucis liderul. Departamentul de Stat a scos ETIM de pe lista ameninţărilor teroriste active în noiembrie 2020, generând un răspuns vehement din partea Partidului Comunist Chinez care au cerut administraţiei americane „să îşi corecteze imediat greşeala şi să se abţină de la reabilitarea organizaţiilor teroriste”.

Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Consiliul de Securitate al ONU - în care China este membru permanent - a afirmat că militanţii uiguri sunt prezenţi în Afganistan împreună cu Al-Qaeda şi ISIS, conform unui rezumat făcut de publicaţia South China Morning Post (SCMP), controlată de magnatul chinez Jack Ma.

Potrivit raportului, ETIM, care este afiliat în principal cu Al-Qaeda, funcţionează în Afganistan şi Siria. În Afganistan, grupul are sute de membri activi în provinciile Badakhshan, aproape de graniţa cu Xinjiang, precum şi Faryab, Kabul şi Nuristan.

Facţiunea afgană a ETIM a încercat să înfiinţeze un stat uigur în provincia Xinjiang din vestul Chinei, şi a facilitat mişcarea luptătorilor peste graniţa Afganistanului în China, se arată în raportul ONU.

Citiți și China - show de prietenie cu liderii talibani după plecarea emisarului SUA

ETIM este adesea combinat cu o altă mişcare separatistă numită Partidul Islamic Turkestan (PIT) care sprijină mişcarea separatistă.

Guvernul chinez tratează Partidul Islamic Turkestan şi ETIM ca pe unul şi acelaşi lucru - iar acest lucru se pare că a fost preluat de raportul ONU - în ciuda faptului că PIT este considerabil mai mare decât ETIM, beneficiază de o popularitate mult mai mare, şi are un teatru de operaţiuni mai larg, cu până la 3.000 de luptători care ar fi operat în nord-vestul Siriei.

Citiți și ONU devine glumă proastă. China şi Rusia au fost alese în Consiliul pentru Drepturile Omului

Potrivit raportului UNSC, actualii lideri ai ETIM au sediul în Afganistan şi grupul difuzează videoclipuri de recrutare care arată membrii săi care primesc pregătire militară în taberele afgane.

Raportul estimează că „sute” de membri ETIM sunt activi în prezent în Afganistan, în special în provincia Badakhshan, lângă graniţa chineză, unde ar fi ajutat forţele talibane.

Talibanii au câştigat controlul teritoriului de-a lungul frontierei cu provincia chineză Xinjiang la începutul lunii iulie, ceea ce, dacă raportul ONU ar fi adevărat, ar fi trebuit să alarmeze guvernul chinez având în vedere presupusele relaţii de prietenie ale organizaţiei extremiste afgane cu militanţii uiguri.

Citiți și Comisie ONU: Aproximativ un milion de uiguri chinezi locuiesc într-un lagăr de detenţie uriaş

Cu toate acestea, la întâlnirea avută la Beijing cu oficialii comunişti, talibanii s-au străduit să asigure regimul comunist că militanţii uiguri nu ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea chineză.

Mai bizar, în ultimii zeci de ani nu au existat niciun fel de critici din partea talibanilor la adresa Chinei privind abuzurile asupra musulmanilor uiguri, care deseori ţintesc religia musulmană.

În iulie, reprezentanţii talibanilor au promis în mod explicit să nu intervină în „afacerile interne” ale Chinei şi să nu permită ca teritoriul pe care îl controlează să fie folosit pentru organizarea mişcării separatiste în Xinjiang.

Unii analişti independenţi de securitate sunt foarte sceptici faţă de promisiunile talibanilor de a nu lăsa Afganistanul să devină din nou un „parc al terorismului”, aşa cum a spus Rohan Guaranata de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a cerut miercuri unei delegaţii talibane să întrerupă orice legătură cu ETIM şi TIP.

„Sperăm că talibanii afgani se vor delimita de toate organizaţiile teroriste, inclusiv ETIM, şi le vor combate hotărât şi eficient pentru a elimina obstacolele, pentru a juca un rol pozitiv şi pentru a crea condiţii favorabile pentru securitate, stabilitate, dezvoltare şi cooperare în regiune", a spus Wang.

Citiți și Ponta "foarte fericit" că Zhang Gaoli vizitează România. Oficialul, suspectat de genocid şi crime împotriva umanităţii

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Newsweek în iunie că regimul comunist chinez foloseşte numele „ETIM” ca o „etichetă largă” încercând să „înfăţişeze inexact o varietate de actori uiguri, inclusiv activişti non-violenţi şi avocaţi pentru drepturile omului, la grămadă cu ameninţări teroriste”.

„China etichetează adesea indivizii şi grupurile drept terorişti pe baza convingerilor lor politice şi religioase, chiar dacă aceştia nu susţin violenţa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii