China - show de prietenie cu liderii talibani după plecarea emisarului SUA

Luptători talibani
Luptători talibani (Getty Images)

Pe fondul haosului dezlănţuit de talibani şi a numărului crescut de morţi civili în Afganistan, grupul militant, stăpân acum pe cel puţin jumătate din districtele ţării, şi-a trimis emisarii în China, la o întâlnire care a avut loc, miercuri, cu conducerea de vârf a Partidului Comunist Chinez, în Beijing.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a găzduit vizita unei delegaţii talibane formate din nouă lideri, inclusiv co-fondatorul grupului Mullah-il Abdul Ghani Baradar.

Yi a declarat reporterilor că Beijing-ul este gata să „joace un rol important în procesul de reconciliere paşnică şi reconstrucţie din Afganistan”.

Talibanii caută acum „legitimitatea” internaţională, mai ales că par pregătiţi să reia controlul întregii ţari prin forţă militară.

Serviciile secrete americane au estimat recent că preluarea controlului asupra capitalei Kabul s-ar putea petrece în următoarele şase luni.

Potrivit publicaţiei Al Jazeera, întâlnirea de miercuri din oraşul chinez Tianjin, despre care purtătorul de cuvânt al talibanilor, Mohammed Naeem, a declarat că a fost organizată de autorităţile chineze, este considerată pe larg drept un cadou din partea Beijingului, pentru a legitima guvernul care va prelua, cel mai probabil, puterea în Afganistan.

Talibanii au fost întâmpinaţi cu zâmbete în Tianjin, principalul oraş portuar din nord-estul Chinei, unde, duminică, o delegaţie americană condusă de secretarul de stat adjunct Wendy Sherman se întâlnea cu omologii chinezi în cadrul uneia dintre cele mai reci întâlniri din ultimii ani.

La o conferinţă de presă ţinută împreună cu liderii talibani - inamicul numărul unu în Asia Centrală -, Ministerul de Externe chinez a ţinut să precizeze: „China a aderat de-a lungul timpului la non-interferenţă în afacerile interne ale Afganistanului ... Afganistanul aparţine poporului afgan”, subliniind că asistăm la „eşecul politicii SUA în Afganistan”.

Miercuri, secretarul de stat american, Antony Blinken, a părut să sugereze că Washingtonul se pregăteşte pentru cel mai rău scenariu, în momentul în care a precizat că Afganistanul va fi cu siguranţă considerat un „stat paria” în cazul în care talibanii vor recuceri Afganistanul şi vor forma un "guvern".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe