ONU devine glumă proastă. China şi Rusia au fost alese în Consiliul pentru Drepturile Omului

Sesiunea Consiliului pentru Drepturile Omului de la ONU, Geneva (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)
A.P.
14.10.2020

Rusia şi China au fost alese în Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru următorii trei ani, potrivit Reuters.

Pakistanul - cunoscut pentru torturile pe scară largă din închisori - şi Cuba - unde la putere se află un regim comunist care arestează opozanţi pe scară largă - au fost de asemenea alese prin votul secret desfăşurat la sediul ONU din New York pentru a ocupa două din cele 15 locuri rămase libere.

Deşi regiunile îşi aleg de regulă ţările care să candideze, toate cele 193 de ţări membre ONU pot vota pentru fiecare regiune.

China a atras 139 de voturi, în scădere faţă de cele 180 obţinute în 2016.

China este acuzată de tratamentul împotriva minorităţii etnice a uigurilor, în regiunea Xinjiang, împotriva cărora duce o campanie de adevărată curăţare etnică. Milioane de persoane sunt închise într-un sistem de lagăre de muncă, pe care regimul chinez le numeşte "centre de recalificare profesională".

Alte grupuri persecutate masiv sunt practicanţii mişcării spirituale Falun Gong, împotriva cărora Partidul Comunist chinez duce o campanie de persecuţie începând din 1999. Din 2001, regimul de la Beijing a fost acuzat de organizarea unei industrii pe scară largă de recoltare forţată de organe de la prizonierii politic închişi în sistemul de lagăre de muncă.

Alte comunităţi persecutate sunt creştinii - de diferite confesiuni, inclusiv cei romano-catolici - şi tibetanii.

Rusia, la rândul ei, are un istoric jalnic al respectării drepturilor omului. De regulă criticat pentru persecutarea unor biserici creştine mai mici - a adventiştilor în principal - dar şi a dizidenţilor şi opozanţilor, Kremlinul a fost acuzat în ultimele săptămâni de folosirea agentului toxic din domeniul militar Noviciok pentru a-l otrăvi pe opozantul Alexei Navalnîi.

Louis Charbonneau, directorul ONU al organizaţiei Human Rights Watch, a declarat înainte de vot că „alegeri ONU necompetitive ca aceasta transformă cuvântul 'alegeri' într-o bătaie de joc. Când nu există alternative, ţările ar trebui să refuze să voteze pentru candidaţi nepotriviţi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor