Siria - poligon de testare a rachetelor ruseşti avansate

Ca şi alti producători de arme avansate, Rusia a căutat – şi a descoperit în conflictul sirian – un câmp de luptă pentru a-şi testa şi prezenta cele mai noi şi mai avansate arme.
Soldaţi ruşi înarmează un avion de luptă Su-34 cu o bombă ghidată prin satelit, la baza aeriana Hmeimim din Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.12.2015

Două dintre cele mai sofisticate arme ruseşti, care au fost pe deplin operaţionale în ultimele săptămâni, sunt racheta de croazieră Kalibr NK şi bombardierul Suhoi Su-34 Fullback.

Surse occidentale au comentat în 13 decembrie: Rachetele de croazieră lansate de pe un submarin din clasa Kilo au oferit o dovadă vizibilă a modului în care preşedintele rus Vladimir Putin îşi foloseşte intervenţia în Siria pentru a demonstra capacitatea militară rusească.

În termeni de încordare a muşchilor, racheta de croazieră subsonică Kalibr NK – sau SS-N-30As, după cum este cunoscută în Occident – este cea mai impresionantă. În cadrul primei sale lansări de pe o navă de luptă din Marea Caspică în 20 noiembrie, racheta nu numai că a lovit ţinte ale Statului Islamic şi ale rebelilor sirieni, dar a şi permis navelor de luptă ruseşti să îşi demonstreze viteza de lansare a rachetelor de rază lungă – capabile să transporte focoase convenţionale sau nucleare – împotriva unor ţinte aflate la distanţe cuprinse între 990 km şi 1467 de km.

În plus, Rusia a transmis un mesaj către NATO: rachetele de croazieră nucleare lansate de pe navele de luptă ale Flotei ruseşti din Marea Neagră sunt capabile să atingă orice ţintă din Europa, conform website-ului Debkafile.

Pentru a contracara acest mesaj, surse militare americane şi occidentale au susţinut că rachetele Kalibr şi-au ratat ţintele, şi ori s-au prăbuşit în Iran, ori au explodat prematur în timpul zborului. Prin această mişcare, sursele respective au sperat că vor reduce impactul mesajului transmis guvernelor europene, care s-au trezit expuse pe neaşteptate la o ameninţare cu rachete capabile să transporte focoase nucleare – o ameninţare venită atât din regiunea Mării Negre cât şi din partea navelor de luptă ruseşti staţionate în portul Kaliningrad din Marea Baltică, unde au fost livrate rachete Kalibr.

În 9 decembrie, comandantul forţelor americane în Europa, general-locotenentul Ben Hodges, a discutat despre această situaţie. El a declarat că Rusia a transferat într-adevăr rachete balistice în enclava sa militară din Kaliningrad şi că a desfăşurat exerciţii de atac nuclear. În plus, el a afirmat că “există o capacitate semnificativă în Kaliningrad, inclusiv arme anti-nave, sisteme de apărare aeriană şi echipamente pentru război electronic”.

Generalul Hodges a discutat despre aceste lucruri la o zi după ce un nou baraj de rachete ruseşti a lovit Siria – la 17 zile după primul. De această dată, rachetele de croazieră Kalibr au fost lansate de pe un submarin din clasa Kilo, Rostov-pe-Don, care a navigat între timp în estul Mediteranei. Şi acum, rachetele şi-au lovit ţintele, transmiţând un mesaj dual:

1. Ruşii sunt capabili să lanseze rachete de croazieră avansate de pe submarine, precum şi de pe nave de război.

2. Rusia a creat un lanţ de nave de luptă şi rachete pe o distanţă de 2.500 km, de la Kaliningrad în nord până în estul Mediteranei, prin Marea Neagră.

Pentru a-şi consolida puterea aeriană, Moscova investeşte în războiul sirian, în condiţiile în care a adus în ţara arabă peste o jumătate de duzină de avioane de luptă Suhoi Su-34 Fullback. Acest tip de bombardier este proiectat în principal pentru lovirea de ţinte terestre şi maritime. Excelează în distrugerea unor ţinte mici aflate în mişcare. În condiţiile din Siria, abilitatea rară a bombardierului Su-34 de a ataca micile convoaie ale rebelilor şi ale Statutului Islamic, precum şi convoaiele mari, este în special binevenită pentru ruşi.

Acesta este un tip nou de avion de luptă, raportează surse militare ale Debkafile, care a intrat în serviciul forţei aeriene ruseşti cu doar doi ani în urmă. Avionul este testat în Siria pentru prima dată în condiţii de luptă reale. Până acum, Su-34 a corespuns aşteptărilor ruşilor. Acum, Moscova testează mai departe avionul pentru a vedea dacă acesta îl poate înlocui pe Su-24, un model mai vechi de bombardier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor