Putin recunoaşte că personalul militar rus a operat în estul Ucrainei

Vladimir Putin a recunoscut că personalul militar rus a fost activ în estul Ucrainei, a criticat conducerea Turciei şi a discutat despre viitorul Siriei. A făcut toate acestea în faţa a aproximativ 1.400 de jurnalişti.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.12.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi, în timpul conferinţei sale de presă anuale, că personalul militar rus s-a aflat în Ucraina pentru a desfăşura anumite sarcini militare, deşi a negat o prezenţă a trupelor regulate în regiune.

“Nu am declarat niciodată că nu au fost deloc persoane care îndeplineau anumite sarcini, inclusiv în sfera militară”, a declarat Putin la conferinţa anuală de presă. “Dar acest lucru nu înseamnă că au existat soldaţi ruşi acolo. Observaţi diferenţa”.

Remarcile sale reprezintă o schimbare de la linia oficială că Rusia nu susţine separatiştii pro-ruşi care se luptă în estul Ucrainei cu forţele guvernamentale ucrainene din aprilie 2014.

În plus, Putin a declarat că Moscova este pregătită să convingă separatiştii să ia în considerare un compromis politic, adăugând că se aşteaptă ca relaţiile cu Ucraina să se deterioreze şi mai mult după decizia acesteia de a intra într-un acord comercial cu Uniunea Europeană.

Despre Siria

Preşedintele rus a declarat că operaţiunile militare ale Moscovei în Siria vor continua până când se va lansa un proces concret de soluţionare politică a crizei siriene.

El a susţinut că, de îndată ce sirienii decid că este timpul să nu se mai lupte şi să deschidă dialogul, “noi nu vom fi mai sirieni decât sirienii înşişi”, adăugând că, în acel moment, Moscova va pune capăt campaniei sale militare, care include atacuri aeriene şi atacuri cu rachete de croazieră, împotriva duşmanilor preşedintelui Bashar al-Assad.

SUA şi aliaţii săi occidentali şi regionali – care desfăşoară o campanie separată de lovituri aeriene împotriva grupurilor teroriste din Siria şi Irak, în special împotriva Statului Islamic – au declarat că loviturile aeriene ale Rusiei au vizat în principal grupurile rebele moderate (susţinute de Occident) şi care doresc înlăturarea de la putere a lui Assad.

Putin, care s-a întâlnit cu secretarul de stat american John Kerry în această săptămână, a precizat că Moscova susţine o iniţiativă a SUA în legătură cu o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în privinţa Siriei.

Despre Turcia

Putin a criticat dur Ankara, în condiţiile în care relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei turco-siriene, susţinând că acesta a pătruns în spaţiul său aerian pentru câteva secunde.

“Vedem acţiunea autorităţilor turce faţă de avionul nostru... ca un act ostil”, a declarat Putin. “Este greu pentru noi să ajungem la o înţelegere cu actuala conducere turcă, dacă ar fi posibil acest lucru până la urmă.”

Putin a precizat că Rusia nu se lasă intimidată de Turcia, o membră NATO. “Ce au realizat? Poate, ei au crezut că vom fugi de acolo (din Siria)? Dar Rusia nu este o astfel de ţară”, a adăugat şeful de la Kremlin.

Discutând şi despre problemele interne, dar fără a oferi vreun indiciu că doreşte să îşi relaxeze priza asupra puterii, Putin a recunoscut că Rusia, un exportator major de energie, înfruntă provocări economice serioase, în special în condiţiile în care preţul petrolului a scăzut extrem de mult. Dar economia rusă a fost slăbită în mare parte şi de sancţiunile economice impuse de SUA şi Uniunea Europeană pentru implicarea Rusiei în conflictul ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor