Obama schimbă placa - nu mai urmăreşte debarcarea lui Assad

Administraţia Obama nu [mai] urmăreşte o “schimbare de regim” în Siria, indicând faptul că SUA a cedat în faţa cererilor Rusiei de a lăsa poporul sirian să decidă soarta preşedintelui Bashar al-Assad.
Barack Obama
Barack Obama (Ethan Miller/Getty Images)

“Statele Unite şi partenerii noştri nu vor urmări o aşa-zisă schimbare de regim”, a declarat marţi secretarul de stat american John Kerry, după o întâlnire la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Kerry a precizat că ţările care participă la discuţiile privind viitorul Siriei nu se concentrează pe “neînţelegerile noastre cu privire la ceea ce se poate sau nu se poate face imediat cu Assad”, ci în schimb urmăresc să obţină un proces de pace în cadrul căruia “sirienii să ia decizii pentru viitorul Siriei”.

Preşedintele american Barack Obama a cerut iniţial ca Assad să fie înlăturat de la putere în 2011. Occidentul a stabilit că liderul sirian a utilizat arme chimice împotriva propriului său popor, pe lângă comiterea altor încălcări ale drepturilor omului.

Totuşi, în octombrie 2015, administraţia SUA a indicat că este deschisă la ideea de a-i permite lui Assad să rămână la putere timp de câteva luni pe durata desfăşurării unui proces de tranziţie politică în Siria, zguduită de un război civil de peste 4 ani.

Rusia a susţinut de mult timp că sirienii vor trebui să ia pe decizii pe cont propriu privind conducerea ţării şi că un guvern străin nu ar putea forţa retragerea lui Assad, conform Washington Free Beacon.

“Nimeni nu ar trebui să fie forţat să aleagă între un dictator sau terorişti”, a declarat marţi Kerry, făcând referire la extinderea influenţei şi controlului exercitat de grupul jihadist Statul Islamic în Siria. Cu toate acestea, a adăugat oficialul american, apelul opoziţiei siriene ca Assad să renunţe la putere când vor începe discuţiile pentru pace este “în mod evident, o poziţie sortită eşecului”.

Discuţiile internaţionale privind soluţionarea crizei din Siria, conduse de SUA şi Rusia, vor avea loc la New York începând de vineri.

Rusia şi-a consolidat implicarea militară în Siria în ultimele luni, iar la sfârşitul lunii septembrie a lansat propria sa campanie de atacuri aeriene, susţinând că prin aceasta ajută regimul Assad în lupta sa împotriva Statului Islamic.

Dar SUA şi aliaţii săi regionali şi occidentali au acuzat Rusia că majoritatea loviturilor sale aeriene nu au vizat Statul Islamic, ci grupurile rebele moderate care doresc înlăturarea de la putere a lui Assad – o acuzaţie respinsă categoric de Kremlin.