Umilire completă: SUA anulează zborurile deasupra unei părţi din Siria din cauza sistemelor radar ruseşti

Ca răspuns la consolidarea sistemelor ruseşti de apărare aeriană într-o zonă cheie a Siriei, SUA a anulat toate zborurile care i-au susţinut pe rebelii din regiunea respectivă şi care luptau împotriva Statului Islamic.
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)
Andrei Popescu
18.12.2015

Cele mai recente mişcări militare ruseşti, făcute fără înştiinţarea SUA, au subminat eforturile coaliţiei conduse de americani de a susţine forţele rebele siriene care luptă împotriva Statului Islamic în apropierea graniţei turco-siriene, la vest de râul Eufrat, au declarat pentru Bloomberg mai mulţi oficiali americani ai apărării şi ai administraţiei Obama.

În această parte crucială a câmpului de luptă, cunoscută în interiorul armatei ca Box 4 (Cutia 4), mai multe grupuri s-au luptat cu Statul Islamic pentru control şi, până recent, cu sprijinul aerian al avioanelor de luptă americane. Dar la începutul acestei luni, Moscova a trimis sisteme avansate de apărare aeriană SA-17 în apropierea regiunii şi au început să “vopsească” avioanele americane, să le ia în vizor cu radarul – oficialii americani susţinând că a fost vorba de o provocare directă şi periculoasă. Pentagonul a oprit toate zborurile, deşi dronele americane încă zboară în zonă. Rusia a început apoi să bombardeze rebelii susţinuţi de SUA.

“Creşterea numărului de sisteme de apărare aeriană ruseşti în Siria, inclusiv sistemele SA-17, reprezintă un alt exemplu al faptului că Rusia şi regimul [sirian] urmăresc să complice campania aeriană a coaliţiei globale ce luptă împotriva Daesh”, a declarat maiorul Tim Smith, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al Forţelor Aeriene Americane. Grupul jihadist Statul Islamic este cunoscut şi sub numele de ISIL, ISIS sau Daesh.

Mişcarea Kremlinului în Siria a declanşat, aparent, o dezbatere în interiorul administraţiei Obama cu privire la modul în care ar trebui SUA să răspundă în continuare. Secretarul de stat John Kerry a ridicat această chestiune şi în timpul întâlnirii sale de marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, conform maiorului Tim Smith.

După aceeaşi întâlnire cu Putin, Kerry a declarat că administraţia Obama nu va urmări o “schimbare de regim” în Siria, în ciuda faptului că, anterior, SUA a cerut în repetate rânduri ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să fie înlăturat de la putere.

Mişcarea a indicat faptul că SUA a cedat în faţa cererilor Rusiei, un aliat important al lui Assad, de a permite poporului sirian să decidă soarta conducerii ţării.

În plus, marţi la Kremlin, Kerry s-a descris ca fiind “recunoscător preşedintelui Putin” şi că SUA şi Rusia “văd Siria într-un mod fundamental similar”.

De când Rusia a început să lanseze lovituri aeriene în Siria la sfârşitul lunii septembrie, cu presupusul obiectiv de a înfrânge Statul Islamic, oficialii americani au suspectat că Moscova a atacat în mod deliberat rebelii susţinuţi de CIA pentru a provoca politica lui Obama în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor