OMS refuză să spună care sunt medicii care au blocat măsura de interzicere a zborurilor

Katabella Roberts
10.04.2020

alte articole

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (PIERRE ALBOUY/AFP VIA GETTY IMAGES)
Katabella Roberts
10.04.2020

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a refuzat să facă cunoscute numele medicilor care au refuzat cererile de a declara virusul Wuhan o urgenţă globală pentru sănătate la începutul anului, a informat Sky News Australia.

O anchetă anterioară făcută de Sky a descoperit că un grup de medici OMS au dezbătut dacă să declare sau nu virusul o urgenţă globală la sfârşitul lunii ianuarie, dar experţii care doreau să impună restricţii stricte de călătorie au fost blocaţi prin vot.

În schimb, directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lăudat continuu China pentru eforturile sale de a opri răspândirea virusului. În cadrul unei întâlniri cu preşedintele Xi Jinping din 28 ianuarie, Tedros a declarat că organizaţia apreciază „seriozitatea de care China a dat dovadă în ceea ce priveşte acest focar, în special angajamentul conducerii de vârf şi transparenţa pe care a demonstrat-o, inclusiv transmiterea de date şi secvenţa genetică a virusului, înainte de a lăuda 'viteza Chinei în identificarea virusului'”.

Cu toate acestea realitatea este exact invers. Regimul a închis laboratorul din Shanghai la o zi după ce a publicat secvenţa virusului, a impus carantina oraşului Wuhan după ce 5 milioane de migranţi ieşiseră din oraş, şi timp de şase săptămâni sau mai mult a pedepsit jurnaliştii şi medicii care avertizau în legătură cu pericolul.

Mai rău, în loc să declare o urgenţă globală, OMS a recomandat ţărilor să nu interzică călătoriile în China sau să plaseze restricţii comerciale, inclusiv după ce Rusia şi SUA blocaseră intrarea celor care vizitaseră China. Recomandarea OMS a apărut în momentul în care erau confirmate 12.167 de cazuri de virus Wuhan şi 170 de morţi.

Sky News a declarat că a solicitat OMS să dea detalii despre medicii care au blocat declararea stării de urgenţă în ianuarie, dar organizaţia a refuzat, invocând preocupări de confidenţialitate, în pofida caracterului public al organizaţiei.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat că este „important să notăm că între două întâlniri [ale OMS] a apărut dovada transmiterii de la om la om în afara Chinei”.

Afirmaţia este falsă, cercetări asupra datelor colectate de medici chinezi, arătând că existau dovezi clare despre transmiterea de la om la om înainte de 14 ianuarie, cînd directorul OMS a anunţat public contrariul.

OMS a susţinut, de asemenea, că declaraţia de urgenţă a fost blocată pe 30 ianuarie, deoarece nu avea încă dovezi de transmitere de la om la om, deşi ştia la momentul respectiv că peste 12.000 de persoane fuseseră infectate prin astfel de contact.

Regimul comunist chinez s-a confruntat în mod repetat cu acuzaţii de falsificare a numărului cazurilor confirmate şi deceselor cauzate de virusul Wuhan.

La sfârşitul lunii martie, Dr. Bruce Aylward, epidemiolog canadian care a condus o misiune comună OMS-China, care ar fi trebuit să cerceteze răspândirea virusului în China, a închis conferinţa de presă virtuală după ce un reporter din Hong Kong a întrebat dacă OMS ar avea în vedere acordarea statutului de membru Taiwanului, având în vedere răspunsul rapid la focar al autorităţilor taiwaneze.

Taiwanul, aflat la doar 130 de km distanţă de China, a fost una dintre ţările cele mai dur lovite de virusul Wuhan, cu toate acestea are şi una dintre cele mai mici rate de infecţie, cu 379 de cazuri de boală şi 5 decese înregistrate în 8 aprilie.

Insula a acuzat OMS că a ignorat întrebările la începutul focarului şi a spus că nu i s-au oferit informaţii despre virus, inclusiv cele referitoare la transmiterea de la om la om. Autorităţile au mai spus că au încercat să alerteze OMS asupra virusului anul trecut, la acea vreme cazurile fiind considerate o pneumonie misterioasă, dar a fost respins.

Răspunsul necorespunzător al lui Aylward la întrebări în timpul apelului telefonic din martie a fost în mare parte considerat o dovadă suplimentară a faptului că OMS este puternic influenţată de China.

Preşedintele Donald Trump, într-o postare pe Twitter, a declarat marţi că OMS a „gafat-o” şi că organizaţia, deşi este „finanţată în mare parte de Statele Unite”, este „foarte centrată pe China” şi a spus că va investiga problema.

Ulterior, Trump a anunţat că Statele Unite intenţionează să îngheţe finanţarea OMS şi a criticat organizaţia pentru că s-a opus deciziei sale iniţiale de a interzice călătoriile din China pentru a preveni răspândirea virusului Wuhan.

„Vom pune în valoare banii cheltuiţi cu OMS. Vom impune un control foarte puternic asupra lor. Şi vom vedea”, a spus Trump înainte de a pretinde că OMS probabil ştia despre ameninţarea virusului Wuhan dar nu a informat lumea la timp.

„Au greşit. Au ratat. Ar fi putut acţiona cu luni înainte. Ei ar fi ştiut. Ar fi trebuit să ştie. Şi probabil ştiau. Vom analiza cu atenţie acest lucru”, a afirmat Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor