Trump ia în vizor Organizaţia Mondială a Sănătăţii: "Au făcut-o lată de data aceasta"
focus
alte articole
Marţi, Preşedintele Trump a criticat dur Organizaţia Mondială a Sănătăţii în legătură cu răspunsul avut la pandemia virusului Wuhan, acuzând-o că este de partea Chinei şi că a pus ţările în pericol prin recomandarea sa de a ţine graniţele deschise, emisă la începutul pandemiei.
"The W.H.O. a făcut-o lată cu totul", a scris Trump pe Twitter. "Din anumite motive, deşi este finanţată în mare parte de Statele Unite, este foarte apropiată de China. Vom analiza bine treaba asta. Din fericire, am respins sfaturile lor cu privire la menţinerea frontierelor noastre deschise către China, din timp. De ce ne-au dat o recomandare atât de proastă?".
OMS a recomandat la jumătatea lunii ianuarie ca ţările să menţină graniţele şi schimburile comerciale deschise, în ciuda faptului că datele parvenite din focarul epidemic, în oraşul Wuhan, erau deja extrem de îngrijorătoare.
Câţiva senatori republicani au criticat vehement atitudinea OMS pentru modul în care a administrat criza. Senatoarea Martha McSally a cerut săptămâna trecută demisia directorului OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. McSally l-a numit „comunist” pe directorul OMS şi l-a acuzat că a ajutat China să ascundă minimizarea numărului de cazuri şi a dimensiunii focarului.
Un alt senator republican, Rick Scott din Florida, a solicitat o anchetă a Congresului cu privire la OMS şi a întrebat dacă organizaţia ar trebui să fie finanţată în continuare, întrucât s-a angajat să „ajute China comunistă să acopere” dimensiunea epidemiei şi „a propagat în mod voit” varianta Partidului Comunist Chinez.
În cadrul unui interviu, luna trecută, directorul general adjunct al OMS, Dr. Bruce Aylward, a evitat întrebarea pusă de un reporter din Hong Kong care dorea să ştie dacă OMS va reconsidera acordarea calităţii de membru Taiwan-ului, deşi China se opune. Taiwanul, care a raportat sub 400 de cazuri de infecţie şi doar două decese, a fost lăudat pe larg pentru succesul pe care îl are în stăvilirea epidemiei de virus Wuhan.
Atunci când cercetătorii chinezi au descoperit virusul în decembrie, oficialii locali şi naţionali au cerut personalului laboratorului din Wuhan să păstreze tăcerea, ordonând oamenilor de ştiinţă de acolo să nu dezvăluie că au identificat o nouă pneumonie virală.
Un laborator din Shanghai a fost închis la o zi după ce a publicat online secvenţa virusului, permiţând agenţiilor de sănătate publică din străinătate să demareze efortul de producere a kiturilor de testare.