Virusul Wuhan: SUA declară situaţie de urgenţă, blochează intrarea străinilor care au vizitat China. Apple închide temporar birouri
focus
alte articole
Administraţia Trump, în ciuda faptului că a insistat că, pentru americani, riscul de epidemie cauzată de coronavirus Wuhan este scăzut, a declarat vineri urgenţă pentru sănătatea publică şi a anunţat măsura extraordinară de interzicere a intrării în Statele Unite a resortisanţilor străini care au vizitat recent China
Cetăţenii americani care au călătorit în ultimele două săptămâni în provincia Hubei din China - epicentrul epidemiei de coronavirus - vor fi supuşi unei carantine obligatorii de 14 zile, perioada de incubaţie a virusului, au spus oficialii.
Americanii care au vizitat alte părţi din China continentală vor fi supuşi unui screening special pentru sănătate, la întoarcerea în SUA, urmat de până la 14 zile de „auto-carantină monitorizată”, sub restricţii temporare.
Măsurile de urgenţă au fost dezvăluite de secretarul american al Sănătăţii şi Serviciilor Umane, Alex Azar, la o informare la Casa Albă, cu puţin timp înainte ca Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi autorităţile locale de sănătate să anunţe un al şaptelea caz de coronavirus american din California.
Interdicţia de intrare în SUA pentru călătorii străini în China şi carantina pentru americanii care se întorc din Hubei intră în vigoare duminică.
Toate zborurile comerciale din China vor fi limitate la aeroporturile internaţionale ale SUA dintr-unul dintre cele şapte oraşe - New York, Chicago, Atlanta, Los Angeles, San Francisco, Seattle şi Honolulu.
Directorul CDC, Robert Redfield, a declarat reporterilor că guvernul Statelor Unite a acţionat după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat joi o urgenţă mondială pentru sănătate pentru răspândirea bolii respiratorii.
Cu toate acestea directorul OMS a făcut o afirmaţie ulterioară în care cerea păstrarea graniţelor deschise şi cerea menţinerea fluxurilor de transport de mărfuri şi persoane către China. Apelul lui Tedros Adhanom Ghebreyesus a stârnit critici vehemente care îl acuzau că este mai preocupat de menţinerea stabilităţii economiei chineze decât de sănătatea oamenilor.
Măsura anunţată de administraţia americană a ignorat cererea directorului OMS.
Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat joi pe americani să nu călătorească în China din cauza epidemiei.
Interdicţia privind intrarea în SUA a resortisanţilor străini care au călătorit în China în ultimele 14 zile nu se aplică rudelor de grad 1 ale cetăţenilor americani şi rezidenţilor permanenţi ai SUA, a spus Azar.
Interdicţia rămâne în vigoare până la ridicarea ei de către preşedinte. Secretarul pentru sănătate va face recomandări la fiecare 15 zile legate de menţinerea sau păstrarea ei.
Oficial, doar peste 11.700 de persoane au fost infectate în China şi peste 130 de cazuri au fost raportate în cel puţin 25 de ţări şi regiuni. Rusia, Marea Britanie, Suedia şi Italia au raportat, toate, primele cazuri, joi sau vineri.
Dr. Nancy Messonnier, directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii CDC, a declarat reporterilor vineri că înţelegerea experţilor despre virus încă evoluează.
Ea a menţionat dovezi emergente că virusul poate fi răspândit de către cineva care este infectat, dar care încă nu prezintă semne de îmbolnăvire, cum ar fi febră, tuse şi alte simptome respiratorii.
Compania Apple a anunţat şi ea, sâmbătă, că va închide toate magazinele, birourile şi centrele de contact din China continentală până pe 9 februarie din cauza epidemiei de virus Wuhan.