Boală letală misterioasă loveşte Etiopia lui Tedros Adhanom

Sondă (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)
A.P.
26.02.2020

O boală „misterioasă” loveşte în satele din regiunea somaleză a Etiopiei.

Într-un raport publicat de The Guardian, se arată că localnicii şi oficialii cred că această boală misterioasă mortală poate fi legată de un proiect chinezesc de gaze naturale din apropiere, o acuzaţie repudiată de oficialii guvernului federal din Addis Abeba. Aceştia au negat, de asemenea, existenţa unei crize de sănătate şi de mediu, precum şi probleme cu proiecte energetice la scară largă în regiune.

Proiectul de gaze naturale în cauză aparţine companiei chineze Poly-GCL, de petrol şi gaze, care a investit foarte mult în regiune. Firma a purtat tratative cu Etiopia şi Djibouti pentru a construi o conductă de gaz natural de 767 km, care va transporta combustibilul între cele două ţări.

Compania a prospectat din 2014 petrol şi gaze în regiune, cunoscută sub denumirea de Bazinul Ogaden, şi intenţionează să înceapă curând producţia comercială de gaz.

Ceva în apă?

Într-o declaraţie, Ketsela Tadesse, ministrul federal al Minelor şi Petrolului, a declarat că guvernul nu are cunoştinţă de niciun raport legat de deversări în Bazinul Ogaden, adăugând că, în orice caz, nu există „colonişti permanenţi” în zonele apropiate.

Un consilier al guvernului regional somalez este, însă, de altă părere. În raport, el a spus că regiunea se confruntă acum cu noi boli „care nu au mai fost observate până acum în această zonă”.

„Fără nicio protecţie a sănătăţii publice, este foarte clar că Poly-GCL utilizează substanţe chimice care sunt în detrimentul sănătăţii oamenilor”, a adăugat el, vorbind în condiţii de anonimat.

Localnici din zonă au murit din cauza aceloraşi simptome - umflături, febră, lipsă de somn, îngălbenirea ochilor şi a palmelor şi lipsa poftei de mâncare. Potrivit lui Xuseen Sheekh Siraad, preşedintele districtului Dhoobaweyn (unde se află bazinul Ogaden), din 2014 au existat cel puţin 2.000 de decese asociate cu aceste simptome.

În pofida negării de către guvernul etiopian, anumite practici din industria gazelor naturale pot provoca contaminarea apelor subterane. Este de remarcat faptul că Natural News a raportat anterior că Agenţia pentru Protecţia Mediului a afirmat că frackingul, o tehnică controversată pentru extragerea gazelor naturale, este legat de contaminarea apei - deşi industria gazelor naturale susţine altfel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor