Fake news-ul cel mai important: "Sistemul social superior" al Chinei a învins virusul Wuhan
focus
alte articole
China a „învins” coronavirusul şi a declarat „victorie”, ne spune mass-media Partidului Comunist Chinez.
Cu toate acestea, pe drumul către victorie, s-a întâmplat un lucru neprevăzut. Virusul loveşte China cu al doilea val. Acest al doilea val reclamă victime, inclusiv varianta oficială a propagandei Partidului. Cea mai periculoasă dintre aceste naraţiuni este că împăratul Xi Jinping, care ar avea mandat ceresc, are obligaţia de a domina sistemul internaţional.
China, după ce nu a raportat nicio infecţie nouă pe 19 martie, a declarat că virusul a fost stăvilit. De atunci, Beijing-ul a raportat zeci de cazuri noi în fiecare zi, dar a susţinut că aproape toate au fost „importate”, cu alte cuvinte, persoanele infectate erau persoane care soseau din alte ţări.
Printre foarte puţinele informaţii care mai apar din China, cele mai multe fabricate de Beijing, sunt cele legate de aşa-zisele cazuri "importate".
Cu toate acestea, cifra oficială a deceselor şi noilor infecţii a Chinei trebuie să fie falsă. Oficialii chinezi întreprind acţiuni care, practic, sunt în contradicţie cu rapoartele care pretind că nu există noi infecţii.
În Shanghai, obiectivele turistice care tocmai reluaseră activităţile au fost din nou închise. De exemplu, municipalitatea a oprit vizitarea Turnului Shanghai, cea mai înaltă clădire din China şi a Turnului Perlei Orientului din apropiere. Turnul Jin Mao este acum închis „pentru a consolida şi mai mult prevenirea şi controlul pandemiei”. Madame Tussauds, acvariul oceanic din Shanghai şi Parcul Oceanic Haichang din Shanghai sunt acum închise, împreună cu porţiuni ale altor 25 de obiective.
Shanghai Disneyland? "Închis temporar până la o notificare ulterioară."
Shanghai nu este singura metropolă care stinge luminile. În Chengdu, barurile karaoke şi internet-cafe-urile au fost, de asemenea, închise la doar câteva zile după ce provincia Sichuan a deschis toate locurile de divertisment.
Oraşul Fuyang din provincia Anhui a dispus închiderea „locurilor de divertisment” şi a piscinelor. Provincia Henan a închis şi ea internet-cafe-urile.
Provincia Henan a pus chiar în carantină o zonă întreagă, judeţul Jia, deoarece medicii de acolo au fost depistaţi pozitiv.
La 31 martie, ESPN a raportat că guvernul central chinez a întârziat reluarea sporturilor de echipă.
La nivel naţional, examenele de admitere la universitate, aşa numitele gaokao, au fost amânate pentru luna iulie.
De asemenea, regimul nu şi-a reprogramat evenimentele politice principale, reuniunile anuale ale Congresului Naţional al Poporului şi Conferinţa Consultativă Politică a Chinei, ambele programate iniţial pentru începutul lunii martie.
În cele din urmă, autorităţile din provincia Jiangxi (învecinată) interzic intrarea persoanelor din Hubei, ceea ce indică faptul că regimul nu este convins că epidemia din provincia în care a izbucnit focarul s-a încheiat.
Dar ce contează? Xi Jinping crede că ar trebui să guverneze planeta.
"China, ţara în care virusul a apărut pentru prima dată şi a luat primele câteva mii de vieţi, utilizează acum răspândirea globală a bolii pentru a cere din ce în ce mai vocal o conducere globală, care agravează un conflict de mai mulţi ani cu SUA", a scris Wall Street Journal pe 1 aprilie.
În paralel, publicaţia Global Times, ce aparţine Partidului Comunist Chinez, titra, pe 30 martie, „Gafele legate de COVID-19 semnalează sfârşitul secolului american”.
Pentru a îndepărta America şi a acapara conducerea globală, China l-a făcut pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), să spună că răspunsul Chinei la coronavirus a arătat „superioritatea sistemului chinez şi această experienţă poate încuraja alte ţări". Apoi, Beijingul a început să facă un spectacol din aşa-zisa „donare” de echipamente medicale şi truse de diagnosticare, în special pentru Europa cea lovită de pandemie.
În cele din urmă, Xi Jinping, începând cu prima săptămână a lunii februarie, a forţat China să revină la muncă pentru a demonstra că Beijingul a pus capăt epidemiei.
Niciunul dintre aceste show-uri spectaculoase nu va convinge pe nimeni dacă virusul atacă din nou China. Din păcate pentru Xi Jinping, exact asta se întâmplă: chinezii se re-infectează reciproc.
De exemplu, în Dongguan, centrul industrial din sudul provinciei Guangdong, lucrătorii care se întorc la locurile de muncă transportă coronavirusul, iar acest lucru i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătăţii să pună în carantină alţi muncitori.
Liderul Chinei poate reporni forţat economia sau poate stăvili coronavirusul, dar nu le poate face pe amândouă în acelaşi timp.
Când cel de-al doilea val de infecţii cu coronavirus va lovi China cu duritate, laudele lui Xi Jinping cu privire la superioritatea comunismului chinez vor începe să sune fals, dacă nu absurd.
Politicile iniţiale ale lui Xi au transformat un focar local într-o pandemie, iar acum îmbolnăvesc din ce în ce mai mulţi oameni şi forţează China să se confunte cu un alt val de infecţii. Trusele de diagnostic ce nu corespund cerinţelor de calitate şi echipamentele de protecţie necorespunzătoare donate de China în întreaga lume, împreună cu noile infecţii vor arăta adevărul: comunismul este incompetent, dacă nu chiar malign.
Comunismul incompetent şi malign, la rândul său, presupune că declinul SUA pe care îl prevesteşte Xi Jinping va trebui din nou amânat.
China poate minţi în statistici cât vrea, ultimul cuvânt va fi al virusului. Bannerul pe care scrie „Victorie” atârnat asupra COVID-19, cât şi a Statelor Unite este încă departe.