După îndelungi ezitări, OMS declară epidemia din China urgenţă internaţională

OMS se chinuie de peste o săptămână cu decizia, după care ţine să spele faţa Chinei.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (PIERRE ALBOUY/AFP VIA GETTY IMAGES)

Epidemia de coronavirus cu focarul iniţial în Wuhan a fost declarată urgenţă internaţională de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe fondul răspândirii continue în afara Chinei.

"Motivul principal al acestei declaraţii nu este ceea ce se întâmplă în China, ci ceea ce se întâmplă în alte ţări", a declarat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, care, întors la Geneva miercuri după un turneu în China, a ţinut să facă declaraţii extrem de favorabile la adresa Chinei.

Preocuparea experţilor epidemiologi din lumea liberă este că virusul s-ar putea răspândi în ţările cu sisteme de sănătate mai slabe, declanşând o pandemie.

Numărul oficial al morţilor este acum 170 de persoane în China - deşi anchete independente, inclusiv ale Epoch Times sugerează un număr mult mai mare.

China este condusă cu o mână autoritară de către Partidul Comunist, cunoscut pentru minimizarea numărului real al victimelor în cazul dezastrelor.

Tedros, vorbind în cadrul conferinţei de presă de la Geneva, a descris virusul drept un „focar fără precedent”, care a primit un „răspuns fără precedent”, lăudând modul în care regimul comunist a făcut faţă situaţiei.

În ciuda declaraţiilor extrem de favorabile la adresa regimului comunist făcute de directorul OMS, numeroase rapoarte au arătat că guvernul local din Wuhan şi cel central din Beijing au administrat defectuos faza iniţială a crizei, suprimând ştirile, hărţuind jurnaliştii care raportau focarul şi chiar arestând persoane care postau veşti despre epidemie online.

Chiar şi după ce au recunoscut existenţa epidemiei, autorităţile din Wuhan au impus carantina prea târziu, 5 milioane de persoane plecând din oraş în vacanţa de Anul Nou înainte de restricţionarea călătoriilor.

"Daţi-mi voie să fiu clar, această declaraţie nu este un vot de blam asupra Chinei", a ţinut Tedros să precizeze după ce a făcut anunţul joi seară.

Decizia OMS survine după ce săptămâna trecută - miercuri şi joi - au fost ţinute şedinţe care ar fi trebuit să decidă ridicarea nivelului de urgenţă.

Joi, OMS a avut o şedinţă prelungită, ţinută cu uşile închise, în care a fost decisă până la urmă ridicarea nivelului de alertă.

Decizia OMS va îndemna guvernele să-şi protejeze cetăţenii mai bine şi va accentua problemele deja existente pe care le pune economiei chineze, care se luptă cu o bulă a datoriilor şi un sistem financiar slăbit de excesele unei economii centralizate.

Este de aşteptat ca agravarea crizei economice în China să aibă un efect de domino asupra economiei SUA şi (mai ales) a Germaniei, care depinde de exporturile din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe