Focarul de coronavirus din China reprezintă o „ameninţare foarte gravă pentru restul lumii”, a declarat marţi directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cerând Chinei transmiterea probelor de virus celorlalte ţări şi accelerarea cercetărilor asupra medicamentelor şi vaccinurilor.
Declaraţiile directorului OMS marchează o ruptură cu linia politică adoptată de agenţia ONU până acum. Din 31 decembrie, data la care China a semnalat la OMS existenţa unei epidemii, agenţia ONU a ţinut să laude răspunsul autorităţilor chineze la epidemie, în ciuda numeroaselor critici care susţin exact contrariul. OMS a mers până acolo, încât, la începutul lunii februarie, când devenise evident că regimul comunist nu reuşeşte să controleze epidemia, a cerut ţărilor să păstreze graniţele deschise pentru turiştii chinezi şi fluxul de mărfuri şi turişti în China în mod constant.
OMS a fost acuzată că acordă un interes mai mare economiei chineze, decât sănătăţii publice.
Marţi, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut declaraţia la începutul unei întâlniri de două zile, care vizează accelerarea cercetărilor privind medicamentele, diagnosticele şi vaccinurile pentru coronavirusul care a plasat numeroase centre urbane din China în carantină, pe fondul îngrijorărilor legate de capacitatea lui de a se răspândi.
Până în prezent, China a raportat 42.708 de cazuri confirmate, inclusiv 1.017 decese, a declarat Tedros.
Duminică, sateliţii meteo internaţionali au detectat o emisie masivă de SO2, care ridică suspiciuni despre o eventuală incinerare masivă de cadavre în Wuhan. Numărul cadavrelor care ar fi trebuit incinerate pentru a produce o asemenea eliberare de gaz se ridică, potrivit unor surse, la cel puţin 14 mii.
"Având 99% din cazuri în China, situaţia este o mare urgenţă pentru ţara respectivă, dar reprezintă şi o ameninţare foarte gravă şi pentru restul lumii", a spus Tedros în faţa unei adunări de 400 de cercetători şi autorităţi naţionale, inclusiv unii participanţi la conferinţă care urmăreau pe canale video din China continentală şi Taiwan.
Originea virusului rămâne un mister. Autorităţile chineze dau vina pe o piaţă de fructe de mare din Wuhan, şi pe pangolin, un animal care ar fi ajutat la transmiterea virusului la oameni.
Însă un expert în război biologic al Mossad, acum ieşit la pensie, a atras atenţia asupra existenţei, în Wuhan, a două laboratoare biologice implicate în proiecte militare secrete - şi ilegale. China a început un program militar bacteriologic, probabil sub conducerea generalului Chi Haotian, la începutul anilor 2000, pe vremea când era ministru al Apărării.
În septembrie 2019, cercetători chinezi care lucrau la un laborator special din Winnipeg, Canada, au fost implicaţi în furtul de eşantioane cu viruşi letali care au ajuns în final în Wuhan. Canada nu a deschis o anchetă publică, preferând să concedieze echipa de spioni chinezi.
„Concluzia este solidaritatea, solidaritatea, solidaritatea. Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce priveşte transmiterea informaţiilor despre eşantioane şi secvenţe”, a precizat Tedros, citat de Reuters.
„Pentru a învinge acest focar, avem nevoie de o transmitere a informaţiilor care să fie deschisă şi echitabilă, în conformitate cu principiile corectitudinii şi echităţii.”