Virusul Wuhan - China joacă jocuri murdare în ceea ce priveşte Taiwanul la OMS

A.P.
07.02.2020

focus

alte articole

Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)
A.P.
07.02.2020

Statele Unite şi China s-au confruntat joi cu privire la excluderea Taiwanului de la întâlnirile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), unde se presupune că ar fi reprezentată de China, Beijing acuzând Washingtonul de „presiune” politică.

Joi dimineaţa, Taiwanul a acuzat China că ar fi furnizat OMS informaţii false despre numărul cazurilor de coronavirus de pe insulă, după ce agenţia ONU a publicat un total mărit al cazurilor, la începutul acestei săptămâni.

Andrew Bremberg, ambasadorul american la ONU / Geneva, a declarat comitetului executiv al OMS la Geneva că agenţia ar trebui să trateze direct cu autorităţile din Taiwan.

„Este un imperativ tehnic ca OMS să prezinte date de sănătate publică Taiwanului ca zonă afectată şi să angajeze relaţii direct cu autorităţile de sănătate publică din Taiwan pentru acţiuni”, a declarat acesta.

Japonia părea să sprijine iniţiativa. Ambasadorul Ken Okaniwa a declarat forumului: „Nu ar trebui să generăm un vid geografic creând o situaţie în care o regiune specifică nu poate adera la OMS nici măcar ca observator”.

China a răspuns brutal, delegatul Chinei afirmând că există o cooperare amplă între China şi Taiwan cu privire la epidemia de virus Wuhan - „considerăm că guvernul central chinez poate spune că este foarte sincer în protejarea sănătăţii şi bunăstării compatrioţilor din Taiwan”.

"Aş dori să reiterez că Taiwanul face parte din China, acest fapt nu poate fi schimbat", a declarat delegatul Qi Daihai.

Taiwanul nu este membru OMS, deoarece China, care consideră insula o provincie chineză şi nu o ţară, susţine că reprezintă în mod adecvat Taiwan în organizaţie.

Taiwanul guvernat democratic afirmă că este o ţară independentă numită Republica Chineză - numele său formal - şi nu a făcut niciodată parte din Republica Populară Chineză.

Marţi, OMS a corectat numărul cazurilor raportate pe insulă, după ce a spus că sunt 13, în momentul în care Taiwan avea doar 10.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Taiwan, Joanne Ou, a declarat într-o conferinţă de presă că principala problemă a fost China care a transmis greşit detalii despre numărul cazurilor către OMS.

"Acestea au fost informaţii greşite furnizate de China, care a generat problema", a precizat ea.

Taiwanul spune că o consecinţă principală a fost că Italia a impus o interdicţie de zbor asupra sa.

Ministerul de Externe al Chinei a afirmt într-o declaraţie transmisă prin fax către Reuters, că numărul cazurilor raportate de OMS pentru Taiwan provin toate de la guvernul Taiwanului.

„Dacă există greşeli, acestea sunt ale autorităţilor relevante din regiunea Taiwan care ne raportează în mod deliberat greşeli”, a susţinut acesta.

OMS nu a răspuns imediat solicitării de comentarii cu privire la cifre.

Săptămâna aceasta un avion charter care transporta cetăţeni taiwanezi din Wuhan spre casă, a fost implicat într-un incident care a făcut valuri în presa din Taipei. La bordul avionului se afla un pacient infectat cu coronavirus, care avea simptome evidente, inclusiv febră mare. Ministrul taiwanez al Sănătăţii a confirmat într-o conferinţă de presă că acesta era infectat, stârnind întrebări despre motivul pentru care China a permis îmbarcarea sa în avion, alături de alte 200 de persoane, pe care le putea infecta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor