Virusul Wuhan: Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o face lată - laudă China cu gura plină

"China merită recunoştinţa şi respectul nostru".
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Pierre Albouy / Getty Images)
A.P.
30.01.2020

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat, miercuri, că Beijing-ul merită recunoştinţa şi respectul comunităţii internaţionale pentru că a luat măsuri foarte serioase pentru a restrânge noul focar de coronavirus Wuhan şi pentru a preveni transmiterea virusului peste ocean.

Adresându-se jurnaliştilor în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus a mulţumit regimului comunist chinez pentru "măsurile extraordinare" pe care le-a luat pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

"Pentru aceasta, China merită recunoştinţa şi respectul nostru ... China pune în aplicare măsuri foarte serioase şi nu putem cere mai mult", a spus el.

Numeroşi jurnalişti au atras atenţia asupra faptului că, deşi avea cunoştinţă despre existenţa unei noi epidemii pulmonare, Beijing-ul a transmis date către Organizaţia Mondială a Sănătăţii abia pe 31 decembrie. Au urmat peste două săptămâni de lipsă totală a ştirilor despre epidemie în mass media controlată strict de Partid, împreună cu hărţuirea jurnaliştilor şi chiar arestarea cetăţenilor care postau online ştiri despre virus. Muşamalizarea crizei a dus inevitabil la răspândirea tăcută a virusului.

Şeful OMS s-a întors miercuri la Geneva din China, unde s-a întâlnit cu liderii Partidului Comunist Chinez, pentru a discuta cooperarea pentru punerea în aplicare a măsurilor de izolare în Wuhan (epicentrul focarului de coronavirus) şi măsuri publice în alte oraşe şi provincii.

El a dezvăluit că una dintre strategiile pe care OMS şi China le-au convenit şi pe care le urmăresc este o intervenţie serioasă şi puternică la epicentru, care ajută la limitarea răspândirii virusului.

"China s-a angajat complet în ceea ce priveşte transparenţa, atât intern, cât şi extern şi a acceptat să colaboreze cu alte ţări care au nevoie de sprijin", a reiterat el, citând cel mai recent caz din Germania care, datorită notificării şi transmiterii de informaţii de către regimul chinez, a fost foarte repede identificat şi a primit îngrijiri medicale.

Declaraţiile directorului OMS contrazic realitatea din teren. Declaraţii ale premierului oraşului Wuhan făcute duminică arătau că guvernul local a întârziat impunerea carantinei, astfel că 5 milioane de chinezi au plecat din oraş pentru vacanţa de Anul Nou chinezesc, ajutând, foarte probabil, la răspândirea virusului în alte oraşe.

"Nivelul de angajament (al conducerii) în China este incredibil; voi lăuda China din nou şi din nou, pentru că acţiunile sale au ajutat de fapt la reducerea răspândirii noului coronavirus în alte ţări ... vom spune adevărul şi acesta este adevărul ", a concluzionat el.

O echipă OMS de experţi internaţionali trebuie să viziteze China "cât mai curând posibil" pentru a spori înţelegerile despre focar şi a ghida eforturile de răspuns global.

Centrul de combatere a epidemiilor, agenţia americană care se ocupă de controlul epidemiilor, şi-a manifestat frustrarea marţi într-o conferinţă de presă, asupra faptului că regimul comunist refuză experţii virusologi pe care SUA îi pune la dispoziţie din 6 ianuarie, şi care sunt gata să plece în orice zi, ca parte a schimburilor bilaterale sau sub egida OMS, la alegerea Chinei.

Întrebările despre lipsa experţilor OMS din teren la o lună după recunoaşterea oficială a existenţei epidemiei de către China ridică întrebări.

Anterior, comitetul OMS s-a reunit deja de două ori în 22 ianuarie şi 23 ianuarie şi a decis că focarul nu era o „urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internaţională”, invocând motive principale pentru care cazurile de infecţie în afara Chinei erau încă limitate ca număr şi că autorităţile chineze au pus deja în aplicare măsuri de control foarte puternice.

Ieri China a anunţat extinderea vacanţei de Anul Nou pentru centre industriale mari, care găzduiesc fabricile Foxconn şi Samsung. Numeroase linii aeriene au sistat zboruri în China - amintim United Airlinea, Lufthansa, Swiss, British Airways.

OMS este o agenţie a ONU, cunoscută pentru orientarea pro-China. China a ajuns membră a Consiliului Permanent al ONU datorită maşinaţiunilor fostului secretar de stat Henry Kissinger, în plin război rece, deşi era condusă de un regim comunist dur, cu zeci de milioane de victime la activ în acel moment şi care exportase comunismul în ţări învecinate, inclusiv în Vietnam, unde SUA era parte activă.

Din 2013 ONU a refuzat soluţionarea uneia dintre cele mai mari peţiţii (3 milioane de semnături) pentru votarea unei rezoluţii împotriva industriei de recoltare forţată de organe organizate de regimul comunist chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor