Epidemia de coronavirus Wuhan continuă. Beijing-ul intră "parţial" în carantină
focus
alte articole
Rezumat:
- Capitala chineză Beijing devine parţial în carantină, numărul persoanelor carantinate acum în China depăşind probabil 500 de milioane
- Numărul deceselor raportate oficial, cauzate de coronavirusul Wuhan atinge 902, depăşind cu mult cifrele (oficial recunoscute) raportate la epidemiile de SARS (813) în doar câteva săptămâni
- Numărul de cazuri oficial confirmate la nivel mondial atinge 40.553 în China (40.171) şi în afara Chinei (382)
- Directorul general al OMS avertizează „s-ar putea să vedem doar vârful aisbergului”
- Un miliardar chinez exilat la New York spune că adevăratul număr de morţi se apropie de 50.000, cu 1,5 milioane de persoane infectate
- Noi cazuri confirmate în Marea Britanie, Spania, Singapore
- Pasagerii de pe vasul de croazieră „Prinţesa de Diamant” susţin că autorităţile nu fac suficient pentru a-i proteja
- Oficialii din Shenzen spun că nu vor bloca redeschiderea fabricii Foxconn, care s-a deschis azi
* * *
Dacă mai era nevoie, situaţia din China a mai demonstrat odată că propaganda de Partid nu poate stăvili realitatea, iar doctrina marxistă nu ajută la nimic atunci când istoria a ales să facă praf un imperiu, fie el şi bazat pe teroare.
Aseară epidemia cu virus Wuhan a ajuns oficial în capitala chineză, Beijing, infirmând tumultuos un proaspăt comunicat al regimului comunist chinez, care susţinea că epidemia şi-a atins maximul şi că rata îmbolnăvirilor zilnice s-a stabilizat.
Cum China are în acest moment aproape 500 de milioane de oameni în carantină, oficial sau nu, singurul mod de a răspunde în faţa unei epidemii atât de masive este organizarea de "centre de carantină" - pe stadioane, hoteluri dezafectate sau nefolosite, sau săli de sport - în care se instalează numere impresionante de paturi, de multe ori militare, aliniate în strânsă proximitate. Metoda este intens criticată de epidemiologi, care atrag atenţia că permite o mai bună răspândire a virusului. Centrele nu oferă medici care să trateze pacienţii şi nici medicamente.
Pentru a face faţă numărului de îmbolnăviri, care, din informaţiile pe care le deţinem este cu cel puţin un ordin de mărime mai mare decât numărul raportat oficial, regimul a decis blocarea oamenilor în clădirile în care locuiesc. Măsura are atât scopul de a ajuta la limitarea răspândirii virusului, cât, mai important, la controlarea furiei cetăţenilor faţă de Partid, care se manifestă masiv pe platformele de chat, în ciuda cenzurii intense.
Conform unui comunicat oficial, Beijingul va aplica în continuare „gestionarea închisă a comunităţii” într-o manieră strictă. Vehiculele şi oamenii din afară nu au voie să intre în oraş. Persoanele care sosesc la Beijing trebuie să raporteze la centre de poliţie starea lor de sănătate şi să completeze înregistrarea informaţiilor personale.
Cei care au părăsit zona epidemică sau au avut contact fizic cu persoane din zona epidemică în ultimele 14 zile, la sosirea lor la Beijing vor fi inspectaţi sau carantinaţi acasă, conform reglementărilor.
Oricine refuză să accepte măsurile de prevenire a epidemiilor, observaţia medicală şi carantina la domiciliu, se face vinovat de încălcarea securităţii publice şi va fi sever pedepsit de biroul de securitate publică, conform comunicatului emis de conducerea Partidului.
Toate locurile publice din Beijing care nu sunt esenţiale pentru viaţa oamenilor sunt închise. Toate agenţiile şi întreprinderile trebuie să consolideze strict monitorizarea temperaturii corporale. Agenţiile imobiliare şi proprietarii din Beijing trebuie să furnizeze administraţiei locale informaţii despre spaţiile de închiriat şi chiriaşi.
Ultimele „numere” oficiale ale Comisiei Naţionale de Sănătate din China arătau, ieri, o încetinire modestă în ultimele zile. Cu toate acestea, de ieri, numărul de cazuri noi a început să crească.
Tot mai mulţi analişti - inclusiv epidemiologi de renume internaţional - sunt de părere că dimensiunile epidemiei sunt cu mult mai mari decât cifrele oficiale.
Compania taiwaneză Foxconn a primit aprobarea de a redeschide producţia în oraşul Zhengzhou din nordul Chinei, conform unei surse contactate de Reuters. Cu toate acestea, fabricile companiei din imensul centru comercial Shenzhen au refuzat cererea Foxconn, adăugând că muncitorii au fost notificaţi să nu revină la lucru marţi.