Oligarhul numărul doi din Ucraina, Dmitro Firtaş, a fost arestat

P. P.
14.03.2014

alte articole

Dmytro Firtaş. (captură youtube.com)
P. P.
14.03.2014

Miliardarul ucrainean, Dmitro Firtaş, a fost reţinut, miercuri, de către autorităţile din Austria, la cererea Statelor Unite ce îl investigau încă din anul 2006, a anunţat, joi, Agenţia austriacă Federală Criminală (AFC).

Arestul lui Firtaş este ”o desfăşurare absolut seismică pe atât de multe nivele diferite. Firtaş este probabil în primii doi oligarhi ucraineni în termeni de influenţă şi avere din afara ţării”, a declarat Timothy Ash, un analist al Standard Bank Londra.

”În baza anilor de investigaţii efectuate de FBI şi a unui mandat de arestat emis de către curtea federală a Statelor Unite, procurorii din Viena au emis un ordin naţional de reţinere pentru omul de afaceri”, conform unui comunicat AFC.

Firtaş este acuzat de mită şi de formarea unei organizaţii criminale. Oligarhul ucrainean are legături strânse cu Rusia şi s-a implicat de-a lungul timpului în afacerile din sectorul gazului, industria chimică, mass-media şi bănci, lucru care i-a oferit o influenţă majoră în special pe timpul fostului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici.

Firtaş este fondatorul şi şeful Grupului DF – grup descris de website-ul oficial ca un grup internaţional şi diversificat de companii ce operează în Asia şi Europa în domenii precum cele a fertilizatoarelor, titaniului, distribuţia gazului cât şi în sectorul economic-bancar.

Uniunea Europeană nu l-a inclus pe Firtaş pe lista persoanelor a căror active bancare urmau să se fie îngheţate din cauza implicării în corupţia, delapidarea şi încălcarea drepturilor omului asociate cu incidentele din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor