EXCLUSIV: Roşia Montană şi jocul pe bursă al RMGC (Interviu)

Cursul acţiunilor RMGC nu a scăzut semnificativ în ultima vreme, deşi semnalele pentru realizarea proiectului de exploatare minieră sunt negative. Volumul mic de acţiuni tranzacţionat, de circa 0.1-0.2 % din totalul acţiunilor listate ale companiei, indică faptul că investitorii aşteaptă o evoluţie pozitivă şi sunt reticenţi să vândă. ”În afară legii propuse de guvernul Ponta în toamnă, celelalte 3 proiecte legislative din Parlament, în formă actuală nu prezintă garanţii reale că proiectul se va realiza, deoarece nu modifică cadrul legislativ pentru obţinerea avizelor necesare sau pentru facilitarea exproprierilor”, explică economista Silvia David, într-un interviu pentru Epoch Times.
Salvaţi Roşia Montană, ziua solidarităţii globale, Toronto, Canada, 15 septembrie 2013 (Maria Matyiku /Epoch Times)
Matei Dobrovie
12.03.2014

Cursul acţiunilor RMGC nu a scăzut semnificativ în ultima vreme, deşi semnalele pentru realizarea proiectului de exploatare minieră sunt negative. Volumul mic de acţiuni tranzacţionat, de circa 0.1-0.2 % din totalul acţiunilor listate ale companiei, indică faptul că investitorii aşteaptă o evoluţie pozitivă şi sunt reticenţi să vândă. ”În afara legii propuse de guvernul Ponta în toamnă, celelalte 3 proiecte legislative din Parlament, în forma actuală nu prezintă garanţii reale că proiectul se va realiza, deoarece nu modifică cadrul legislativ pentru obţinerea avizelor necesare sau pentru facilitarea exproprierilor”, explică economista Silvia David, într-un interviu pentru Epoch Times.

Epoch Times: Cum s-au reflectat protestele şi deciziile politice în problema Roşiei Montane în valoarea acţiunilor Gabriel Resources pe bursa din Toronto?

În mare parte există o corelaţie între declaraţii politice, legiferări favorabile acestui proiect sau suspendarea unor avize cheie şi cursul acţiunilor Gabriel Resources.

Bineînţeles orice semnal negativ referitor la viitorul proiectului: suspendări de avize, proteste, declaraţii politice defavorabile vor duce la o scădere a preţurilor acţiunilor Gabriel Resources, iar semnalele pozitive - de ex. includerea proiectului RMGC în programul de guvernare pentru 2013 sau crearea unui cadru legislativ care (în mod mai mult sau mai puţin direct) să faciliteze demararea acestui proiect vor contribui la creşterea preţurilor, pe măsură ce investitorii anticipează realizarea proiectului şi profituri în viitorul apropiat.

A existat mereu o corelaţie logică, sau este jocul la bursă pur şi simplu un scop în sine, pentru a aduce bani companiei? Cum se explică volumul mic de acţiuni tranzacţionat de Gabriel Resources?

În ultimele luni au existat momente în care cursul a anticipat anumite decizii politice. De exemplu, data de 06.12.2013 a fost marcată de o creştere bruscă, de 20,65% a cursului, deşi modificarea legii minelor era de ceva vreme în discuţie la Senat şi la prima vedere era o creştere bruscă şi inexplicabilă.

În 09.12.2013 când amendamentele la noua lege a minelor au trecut cu uşurinţă prin comisiile din parlament şi în 10.12.2013, aşa zisa “Marţea neagră”, când legea era deja supusă votului în plenul Camerei Deputaţilor, creşterea este uşor de înţeles. Au existau şanse mari de realizare a cadrului favorabil proiectului, iar la bursă acest fapt a fost semnalat cu câteva zile înainte.

De asemenea, deşi am urmărit îndeaproape atât mişcările din sfera politică cât şi cursul acţiunilor la bursa din Toronto, scăderea din data de 20.12.2013 de 24% şi volumul uriaş de tranzacţie din acea zi sunt greu de explicat.

Volumul mic de acţiuni tranzacţionat în medie (circa 0.1-0.2 % din totalul acţiunilor listate) indică faptul că investitorii aşteaptă o evoluţie pozitivă şi sunt reticenţi să vândă. Sunt însă şi perioade în care se tranzacţionează masiv, în general la anunţarea unei ştiri de impact.

Cursul acţiunilor RMGC nu a scăzut semnificativ, deşi proiectul este blocat şi are premise negative de realizare. Credeţi că acesta este un semn că investitorii se aşteaptă ca Parlamentul să treacă repede cele 4 proiecte de lege pe tema mineritului care să permită realizarea proiectului?

După părerea mea, da – fie aceste proiecte cu amendamente, fie unele noi. Este improbabil ca un investitor să păstreze în portofoliu instrumente financiare, care nu doar că nu aduc nici un venit, ci, după cum este cazul acţiunilor Gabriel Resources au chiar un EPS (venit per acţiune) negativ, deci sunt pe pierdere; fără a spera într-o răsturnare favorabilă a situaţiei. Fie o creştere spectaculoasă a preţurilor acţiunilor respective (dacă proiectul este pus pe rol) şi/sau plata unor dividende (când începe exploatarea).

Este improbabil ca un investitor să păstreze în portofoliu instrumente financiare, care nu doar că nu aduc niciun venit, ci, după cum este cazul acţiunilor Gabriel Resources au chiar un venit per acţiune negativ, fără a spera într-o răsturnare favorabilă a situaţiei.

În afară legii propuse de guvernul Ponta în toamnă, celelalte 3 proiecte de lege, în forma actuală nu prezintă garanţii reale că proiectul se va realiza, deoarece nu modifică cadrul legislativ pentru obţinerea avizelor necesare sau pentru facilitarea exproprierilor. Însă, cum s-a întâmplat şi în decembrie, este foarte probabil ca acestea să fie amendate, “peste noapte” cu articole favorabile pentru RMGC. Se va încerca acordarea statutului de “proiect de utilitate naţională” acestui proiect propus de RMGC, fie în mod direct sau mascat (prin acordarea de facilităţi întregului sector).

În acest sens cred că evoluţia bursieră semnalează posibilitatea de redemarare a discuţiilor pe tema proiectului Roşia Montană (sau cu privire la sectorul minier în general de care va beneficia şi acest proiect) în Parlament. Fără probabilitatea unei evoluţii legislative pozitive, în momentul de faţă, nu se explică cotaţia de 1.2 CAD, dublul faţă de ultimele estimări CIBC (unul dintre brokerii Gabriel Resources care a sugerat o valoare de referinţă de 0.6 CAD/ acţiune) chiar înainte de suspendarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Ce impact au avut asupra cotaţiei bursiere a RMGC, trecerea a aproape 400 de angajaţi ai companiei în şomaj tehnic şi ce câştigă conducerea companiei din acest demers? Cât depinde valoarea acţiunilor lui Gabriel de proiectul minier propriu-zis?

În ziua în care RMGC a anunţat trecerea a 392 de angajaţi în şomaj tehnic, preţul unei acţiuni Gabriel Resources la Toronto a crescut cu cca 15%. Acest fapt se poate explica prin faptul că astfel firma reduce o parte din cheltuieli.

Cei care câştigă din această decizie, sunt după părerea mea, cei din conducerea companiei, care primesc un procent substanţial din venit sub formă de bonusuri, de obicei acţiuni sau opţiuni (dreptul de a achiziţiona acţiuni la preţuri preferenţiale). Aceste beneficii sunt cu atât mai semnificative cu cât preţul pe bursa din Toronto este mai ridicat şi astfel exercitarea opţiunilor devine mai avantajoasă.

În mod evident valoarea acţiunilor depinde de şansele ca acest proiect să fie realizat, acesta fiind scenariul cel mai de dorit pentru investitori. Totuşi, acest fapt nu exclude posibilitatea de a obţine câştiguri substanţiale din jocul bursier. Acţiunile Gabriel Resources fiind foarte volatile, cu oscilaţii de preţ puternice, permit diverse strategii de investiţii pe termen scurt – a vinde când prognozele sunt optimiste la preţuri mari şi a cumpăra la preţuri mici în momentul în care preţurile scad, sau pariuri pe creşterea volatilităţii cursului în jurul unui preţ stabilit, sau pe oscilaţii ale preţului care să nu depăşească anumite limite inferioare şi superioare. (...)

Urmează partea a doua a interviului: Despre aşa-zisele beneficii economice ale proiectului de exploatare de la Roşia Montană.

Silvia David este economistă şi are un masterat la Universitatea din Viena.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor