Antonescu: Linia directoare a jocului UDMR „trebuie să ne faceţi concesii, dacă nu vin extremiştii”

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat miercuri seară, în cadrul unei emisiuni la Realitatea Tv, că „puseele extremiste” trebuie tratate cu calm şi fermitate, adăugând că UDMR a făcut mereu un astfel de joc de genul „trebuie să ne faceţi concesii, dacă nu vin extremiştii”, care poate fi înţeles până la un anumit punct, însă problema este până unde este acceptat.

Amintim că luni seară, câteva mii de maghiari au manifestat la Târgu Mureş, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Cum o parte dintre protestatari erau extremişti, lucrurile au degenerat, şi forţele de ordine au fost atacate cu pietre şi petarde. Nu au lipsit nici sloganurile şi manifestările anti-româneşti, la eveniment fiind prezenţi şi liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, Vona Gabor, extremiştii Gărzii Maghiare şi cei ai Organizaţiei 64 de Comitate. După manifestaţie, mai mulţi politicieni printre care şi Traian Băsescu şi Victor Ponta au anunţat că se va interzice intrarea în ţară a unora dintre extremiştii maghiari.

"Eu cred că, în materie de întâmplări sau de pusee extremiste de vreun fel, trebuie reacţionat cu calm şi fermitate, dar prima regulă e să nu le alimentezi. Să nu reacţionezi la rândul tău sub imperiul emoţiei pe care ţi-o generează. Văzând ce s-a întâmplat la Mureş, nu ai cum să ai un sentiment bun. Trebuie să faci ceva, dar să nu dai frâu liber unui răspuns de acelaşi tip. Cei care suntem în poziţii politice importante trebuie, înainte de toate, să ţinem cont în ce context ne aflăm. Nimănui nu îi convine o amplificare", a declarat Crin Antonescu.

Liderul PNL a scos în evidenţă jocul făcut de UDMR şi acceptat de toţi, a cărui linie directoare este „trebuie să ne faceţi nouă concesii pentru că dacă nu vin extremiştii”.

"UDMR a făcut mereu acest joc pe care poţi să îl înţelegi până la un punct. Poţi să îl înţelegi până la capăt, problema e până unde îl accepţi. Domnul Kelemen Hunor a declarat că nu agreează astfel de manifestări. Pe de altă parte se petrece un lucru pe care îl ştiu toţi cei care au guvernat cu UDMR. Care e linia acestui joc? "Trebuie să ne faceţi nouă concesii, să ne daţi teren, la figurat, pentru că, dacă nu ni-l daţi vin extremiştii". Jocul acesta al UDMR a fost susţinut, acceptat de noi toţi. Am spus că e foarte bine că în România principalul reprezentant al maghiarilor e un partid cu care se poate discuta, cu care putem trăi în Parlament. Nu vreau să fac supoziţii despre ce cred maghiarii din România. Nu vreau să ajung ca Băsescu care în 2007 îi denunţa pe fruntaşii din UDMR. După aceea, împreună cu UDMR a făcut majorităţi, a făcut guverne. Acest joc nu poate continua la nesfârşit şi la un moment dat trebuie să punem capăt acestei ambiguităţi", a declarat preşedintele PNL.

Întrebat dacă liberalii ar apela la UDMR pentru a forma o majoritate, Crin Antonescu a replicat: "Ei sunt oricând disponibili şi, exact ca pe o piaţă bogată, consumatorului îi dă un sentiment de confort. Dar depinde de multe lucruri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne