Ofiţer senior de informaţii concediat după ce a făcut comentarii la adresa Chinei

Un ofiţer senior de informaţii din Marina americană, ale cărui comentarii provocatoare din acest an despre atitudinea belicoasă a statului chinez au declanşat o controversă internaţională, a fost destituit în urma unei investigaţii asupra comportamentului său.
Căpitanul James Fanell, director al operaţiunilor de spionaj pentru Flota americană din Pacific. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.11.2014

Un ofiţer senior de informaţii din Marina americană, ale cărui comentarii din acest an despre atitudinea belicoasă a statului chinez au declanşat o controversă internaţională, a fost destituit în urma unei investigaţii asupra comportamentului său, conform unui articol publicat în Navy Times

Căpitanul James Fanell, director al operaţiunilor de spionaj pentru Flota americană din Pacific (PACFLT), a fost înlăturat din poziţia sa de către amiralul Harry Harris şi a fost repartizat într-un alt post.

Fanell a avertizat în timpul unei apariţii publice din luna februarie că exerciţiile militare chineze cu forţe amfibii au determinat serviciile de informaţii ale marinei să aprecieze faptul că strategia Chinei era aceea de a fi capabilă să lanseze un război scurt şi concis împotriva Japoniei.

Comentariile sale, care au mers împotriva tendinţei Pentagonului de a-şi construi relaţii cu o marină chineză tot mai avansată, au fost preluate de mai multe organizaţii media de la nivel mondial, iar oficiali de vârf ai apărării americane au fost forţaţi să răspundă la comentariile sale în următoarele zile.

“[Noi credem] că [Armata de Eliberare a Poporului] a primit o nouă sarcină de a fi capabilă să desfăşoare un război scurt şi concis pentru a distruge forţele japoneze din Marea Chinei de Est, acţiune urmată de o ocupare a insulelor Senkakus sau chiar a insulelor sudice Ryukyu”, a fost citat Fanell ca afirmând la acea vreme.

Fanell a mai declarat că regimul chinez se află în centrul majorităţii disputelor teritoriale maritime din regiunea Asia-Pacific şi că încearcă să confişte insule pentru a-şi extinde drepturile economice exclusive ale Chinei asupra pescuitului şi exploatării resurselor naturale.

Demiterea lui Fanell este cel mai recent incident care tulbură comunitatea informaţională a marinei americane şi a ridicat întrebarea dacă ofiţerul de informaţii a fost de fapt dat afară din postul său pentru că a manifestat în public o opinie care contrazice declaraţiile publice ale Pentagonului.

PACFLT a declarat că nu este potrivit să dezvăluie repartizarea lui Fanell, ţinând cont că acesta are dreptul la intimitate.

Motivele demiterii lui Fanell rămân încă neclare însă două surse au declarat că este posibil că demiterea acestuia să se datoreze faptului că el ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi pentru că ar fi afectat negativ climatul de comandă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor