Japonia îşi modifică strategia de apărare pe fondul tensiunilor cu China
Pe fondul tensiunilor produse de China prin zona de apărare aeriană impusă unilateral asupra insulelor Senkaku, guvernul japonez a aprobat, marţi, o nouă strategie de securitate naţională şi politică externă, transmite premierul japonez, Shinzo Abe, conform NHK.
Ansamblul schimbărilor are ca obiectiv o deplasare a apărării Japoniei din nordul ţării şi estul ţării, care proteja insulele de Rusia, către sudul şi vestul ţării, în zona insulelor Senkaku, cunoscute ca şi Daoyou în China. Insulele Senkaku au fost anexate într-o zonă de apărare aeriană impusă abuziv de China cu aproape o lună de zile în urmă.
”China (...) porneşte pe un drum periculos care poate atrage situaţii de urgenţă neprevăzute”, se precizează în noua strategie adoptată.
Una dintre schimbări include majorarea cheltuielilor militare cu 5% în următorii 5 ani, bani ce vor fi utilizaţi pentru apărarea teritoriilor insulare. O parte din bani vor fi utilizaţi la achiziţionarea de drone, aparate de zbor şi vehicule amfibii şi la construcţia de forţe amfibiene capabile să recupereze insulele, a transmis marţi prim ministrului japonez, Shinzo Abe, citat de BBC.
Premierul nipon, Shinzo Abe, a declarat că odată cu abordarea noii politici de apărare şi relaţii externe, ţara sa va urmări în relaţiile internaţionale principiile păcii globale, stabilităţii, prosperităţii din poziţia unui ”pacifism proactiv”.
”Poziţia Chinei privind celelalte ţări şi mişcările sale militare, completate de o lipsă a transparanţei privind politica de securitate naţională şi militară, reprezintă o cauză de îngrijorare pentru Japonia, cât şi pentru comunităţile internaţionale, ce necesită o observare atentă”, se notează în proiectul de securitate naţională.
Prin noul proiect de securitate se va pune la dispoziţie o sumă în valoare de 24.700 de miliarde de yeni (175 miliarde de euro), ce vor fi utilizaţi pe următorii cinci ani pentru dotarea cu ”forţe de apărare comune dinamice”, capabile să confrunte o invazie marină, terestră şi aeriană.
Ca răspuns la noul proiect de securitate, China a precizat că ”urmăreşte cu atenţie direcţia strategiei şi politicii de securitatea a Japoniei”.
Tensiunile din sud estul Asiei au luat amploare după ce China a impus unilateral o nouă zonă de apărare aeriană deasupra insulelor Senkaku, administrate în prezent de Tokyo, în încercarea de a câştiga controlul asupra insulelor mult disputate.
Zona aeriană a fost al doilea pas abuziv al Chinei din acest conflict. Beijing-ul a stârnit o serie de controverse folosind vase de pescuit ce intrau în zona considerată parte a apelor teritoriale japoneze, aflată la 400 de km vest de Okinawa, riscând astfel un incident armat cu vecinii săi.
În zona aeriană impusă, Beijing-ul a decis ca orice avion să se legitimeze şi să transmită planurile de zbor către apărarea aeriană chineză.
În scurt timp după declaraţiile Beijing-ului, SUA şi Coreea de Nord au trimis mai multe aparate de zbor prin zona aeriană fără a respecta pretenţiile Chinei.