Japonia speriată: China ar putea ataca cu 2.000 de soldaţi în numai cinci ore

Un exerciţiu militar cu debarcare de pe amfibianul masiv clasa Zubr.
Un exerciţiu militar cu debarcare de pe amfibianul masiv clasa Zubr. (youtube.)

Există posibilitatea ca Armata Eliberării Poporului (AEP) a Partidului Comunist Chinez să atace insulele disputate ale Japoniei din Marea de Est a Chinei, Senkaku şi să le captureze în 5 ore, conform presei japoneze.

Prima fază a atacului chinez ar consta în încercuirea insulelor disputate cu bărci de pescuit. Bărcile au potenţialul să încetinească Coasta de Gardă a Japoniei, iar forţele speciale chineze ar putea să se folosească de această diversiune pentru a întreprinde o operaţiune îmbrăcaţi în haine civile.

În faza a doua, Beijingul ar putea să lanseze o invazie pe scară largă pentru a-şi proteja ”pescarii”. China are abilitatea să desfăşoare aproximativ 2.000 de soldaţi pe insulele Senkaku în numai cinci ore cu ajutorul unor vehicule amfibii cu pernă de aer clasa Zubr achiziţionate din Rusia. O navă din clasa Zubr poate transporta 500 de soldaţi şi 150 de tone de echipament. Tactica a fost folosită de Rusia în timpul invaziei din Crimeea, numai că forţele speciale ruse au folosit drept ”acoperire” grupurile paramilitare de separatişti.

Confruntate cu această ameninţare, Forţele Aeriene de Auto-Apărare ale Japoniei au decis să formeze Grupul de Avertizare Aeropurtat Secund format din două aparate de zbor E-2C cu baza în Naha, Okinawa. Rezidenţii din Okinawa au cerut guvernului din Tokyo să deschidă o rută de călătorie între insula Ishigaki şi Diaoyutai prin construirea pe teritoriile disputate a unui port, a unei staţii radio şi a unei staţii de meteorologie.

Armata chineză a executat în ultima perioadă mai multe exerciţii militare în care repeta capturarea unor teritorii insulare. Exerciţiile erau menite să pregătească armata pentru ”un blietzkrieg” împotriva insulelor Senkaku şi apoi împotriva bazelor americane din Okinawa, a explicat directorul Operaţiunilor de Informaţii al Marinei Statelor Unite, James Fanell.

Comandantul Forţelor Navale ale Statelor Unite din Okinawa, Generalul John Wissler, a declarat recent că Statele Unite sunt capabile să combată o invazie chineză în insulele disputate fără să fie necesară mobilizarea forţelor terestre.