Oficiali germani vizitează Grecia şi Turcia - urmează o nouă criză a migranţilor

Horst Seehofer, premier al statului german Bavaria.
Horst Seehofer, premier al statului german Bavaria. (Sean Gallup/Getty Images)

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a călătorit săptămâna trecută în Turcia şi Grecia având întâlniri cu liderii guvernamentali pentru a preveni o nouă criză a migranţilor.

Seehofer a călătorit joi în Turcia cu o delegaţie a Comisiei Europene, precum şi cu ministrul francez de Interne, Christophe Castaner. Cei doi ai încercat să negocieze cu guvernul turc, care a ameninţat cu eliberarea mai multor migranţi în Europa, relatează Bild.

„Dezvoltarea migraţiei în Marea Egee merită atenţia noastră sporită”, a declarat Seehofer miercuri, adăugând: „Anul 2015 nu trebuie să se repete.”

Misiunea comună survine la peste trei ani de când Uniunea Europeană a negociat un acord cu guvernul turc pentru stopareas fluxului de migranţi. UE a promis că va trimite ţării trei miliarde de euro şi va acorda turcilor accesul fără viză în spaţiul Schengen.

Cu toate acestea, o mare parte din fondurile promise nu au fost livrate către Ankara, ci mai degrabă în diverse proiecte care vizează ajutorarea solicitanţilor de azil. Nici promisiunea accesului fără viză nu s-a materializat.

Turcia s-a confruntat, de asemenea, cu o creştere a numărului noilor solicitanţi de azil sirieni care au trecut peste graniţa sa de sud în ultimele luni şi a propus un program prin care aceştia să poată fi găzduiţi de-a lungul frontierei.

Însă Turcia a cerut bani şi sprijin de la Uniunea Europeană, ameninţând că va declanşa un val de migranţi în Grecia şi va repeta afluxul din 2015 - care a fost încurajat de Angela Merkel la acea vreme.

„Daţi-ne sprijin logistic şi putem construi case pe o fâşie până la 30 de kilometri în nordul Siriei”, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, luna trecută, avertizând: „sau deschidem porţile.”

După ce s-a întâlnit cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, Seehofer a vizitat vineri insula greacă Lesbos, unde centrele de primire a migranţilor sunt supraaglomerate pe măsură ce noii migranţi continuă să sosească.

Localnicii de pe insulă s-au plâns că Turcia a permis migranţilor să intre prin infamul lagăr Moria, care, deşi este construit să găzduiască 3.000 de oameni, adăposteşte aproximativ 13.000.