Poliţia italiană capturează o navă germană, cere migranţilor să părăsească vasul

Liderul partidului Liga, Matteo Salvini.
Liderul partidului Liga, Matteo Salvini. (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Luni, poliţia italiană a confiscat o navă care ducea la bord migranţi. Vasul se afla pe mare de o săptămână cu peste 100 de migranţi la bord şi intenţiona să debarce migranţii, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.

Căpitanul navei se îndrepta spre portul Pozzallo, pe insula Sicilia, stârnind un nou impas între salvatori şi ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini.

Salvini, liderul Ligii Nordului, de dreapta, a semnat săptămâna trecută un decret prin care interzice navei Eleonore să intre în apele italiene - măsura fiind consecventă cu politica sa de toleranţă zero faţă de migranţii care asaltează graniţele Italiei sosind din nordul Africii.

„Nava a fost sechestrată, iar migranţii vor fi debarcaţi în jurul orei amiezii (1000 GMT)”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei financiare italiene din Roma, care se ocupă de caz.

Căpitanul Eleonorei, Claus-Peter Reisch, a replicat luni că autorităţile italiene se aflau la bordul navei.

Reisch afirmase anterior că decisese să intre în apele italiene şi să se îndrepte spre port din cauza furtunilor.

"După opt zile de aşteptare pentru un port sigur, după nenumărate încercări de a convinge statele să aibă grijă de 104 persoane, în această seară vremea a decis", a scris el.

"Trebuie să declar Eleonore un caz de urgenţă din cauza situaţiei care poate pune vieţi în pericol la bord."

Nava este operată de organizaţia germană de caritate Lifeline.

Numeroase nave aparţinând unor organizaţii de caritate au încercat în ultimul an să aducă migranţii pe mare către ţărmurile italiene, după ce Italia lui Salvini a adoptat o linie dură faţă de valul migrator care a lovit ţărmurile Mediteranei.

Salvini pare decis să menţină această linie, chiar dacă partidul său este pe punctul de a pierde puterea după ce coaliţia cu partidul anti-establishment Cinque Stelle s-a destrămat.