România, printre ţările care vor prelua migranţii de la bordul unei nave pe care Italia refuză s-o primească

O caravană de câteva mii de imigranţi din Honduras şi Guatemala în drum spre SUA, 15 octombrie 2018
O caravană de câteva mii de imigranţi din Honduras şi Guatemala în drum spre SUA, 15 octombrie 2018 (John Moore/Getty Images)

Şase state, printre care şi România, s-au oferit să preia migranţii aflaţi la bordul navei caritabile Open Arms, navă care nu a primit permisiune de a acosta în porturile italiene. Anunţul a fost făcut de premierul Italiei, Giuseppe Conte, relatează Ziarul Financiar, care citează Reuters.

La borul navei Open Arms s-ar afla circa 150 de migranţi care vor fi preluaţi de Franţa, Germania, România, Portugalia, Spania şi Luxemburg.

Potrivit Reuters, informaţia este inclusă într-o scrisoare adresată de Conte ministrului de Interne, Matteo Salvini. În cadrul scrisorii, premierul l-ar fi acuzat pe Salvini de lipsă de loialitate şi ar fi acuzat că ministrul a devenit „obsedat” de ideea de a închide porturile italiene pentru navele care salvează refugiaţi.

Nava s-a aflat joi dimineaţă în apele teritoriale italiene. Situaţia pasagerilor a fost incertă încă de la momentul în care au fost salvaţi din apele Mării Mediterane, la începutul lunii august. Matteo Salvini a refuzat în repetate rânduri să permită debarcarea în Italia a imigranţilor salvaţi din Marea Mediterană.