Franta si Italia cauta o revizuire a acordului privind deschiderea frontierelor UE
Revoltele arabe si nord-africane au trimis un numar impresionant de emigranti care fug in Europa, fapt care i-a determinat pe liderii francezi si italieni sa ceara aducerea de noi modificari politicii de deschidere a frontierelor dintre tarile europene marti.
In ultimele saptamani, aproximativ 25.000 de africani au traversat Marea Mediterana in Europa, majoritatea aterizand in Italia.
In timp ce Italia s-a obisnuit a fi una dintre principalele puncte de intrare europene pentru emigrantii africani, care doresc mai bune circumstante politice si economice, influxul recent a pus o presiune deosebita asupra resurselor sale. Italia a sperat ca alte tari europene vor participa la preluarea din povara imigrantilor, dar pana in prezent, nici una nu a facut vreo miscare in acest sens.
Italia a infuriat alte state europene membre atunci cand au eliberat permise de sase luni de rezidenta pentru mii de imigranti tunisieni, permitandu-le sa calatoreasca liber in 25 de tari europene, o zona cunoscuta sub numele de spatiul Schengen.
Multi migranti tunisieni s-au indreptat in Franta dupa ce au primit actele de la italieni, ei vorbind limba, din moment ce Tunisia este o fosta colonie franceza.
Ca raspuns, Franta si-a intensificat patrulele de frontiera, trimitand migrantii inapoi in Italia, in ciuda permiselor lor. In unele cazuri, migrantii au fost trimisi inapoi de mai multe ori.
La summitul de la Roma de marti, presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul italian Silvio Berlusconi, au cerut o revizuire a existentei zone Schengen, argumentand ca acordul de calatorie libera, datand din 1995, ar trebui modificat pentru a se potrivi circumstantelor actuale.
"Vrem ca Schengenul sa reziste, dar pentru ca Schengenul sa reziste, trebuie reformat", a declarat Sarkozy, fiind citat de Le Monde.
Potrivit ministrului italian de externe Franco Frattini, Italia cauta doar o "verificare" a tratatului si nu are nici o intentie de a schimba acordul privind calatoriile libere in Europa.
Sarkozy si Berlusconi au trimis o scrisoare comuna la Bruxelles, care gazduieste institutiile principale ale UE, asteptand o "revizuire in profunzime" a acordurilor de la Schengen.
Reuniunile de la summit par sa fi netezit relatiile franco-italiene, care au devenit controversate in ultimele saptamani asupra problemei imigrantilor.
Dupa summit, Berlusconi a declarat ca intalnirea a fost "foarte pozitiva", iar Sarkozy a sustinut ca Italia este "o tara sora," a raportat Le Monde.
La inceputul acestei luni, Franta a infuriat Italia, atunci cand a suspendat serviciile feroviare ale orasului din nordul Italiei, Ventimiglia, spunand ca activistii de la bordul unui tren cu imigranti tunisieni au reprezentat o amenintare pentru ordinea publica.